Latest News

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός -Τα κυβερνητικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν - «Δεν αναμένεται να αρθούν τα Χριστούγεννα»

 


Τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες... σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός, Στέλιος Πέτσας εκτιμώντας ότι «θα έχουμε μια έξαρση αυτό το χρονικό διάστημα, όμως μετά το Δεκέμβρη θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων».

 

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι για τις γιορτές των Χριστουγέννων «δε νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δεν αναμένεται να αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, θέλουμε εκείνους κυρίως να προστατεύσουμε εκείνοι κυρίως κινδυνεύουν να βρεθούν σε ΜΕΘ».

 

Παράλληλα, σχολιάζοντας προτάσεις των ειδικών, που κάνουν λόγο ακόμη και για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ παντού, ο κ, Πέτσας είπε ότι «πάντα ακούμε τη γνώμη των ειδικών και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Τα νούμερα μας δείχνουν το δρόμο, και τα νούμερα δείχνουν ότι είμαστε σε μάλλον καλό δρόμο, τουλάχιστον τα νούμερα των εμβολιασμών, που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

 

Στη συνέχεια, έπειτα από ερώτηση για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Δούλεψε εκεί που εφαρμόστηκε, αλλά τώρα την έχουμε αφήσει στην άκρη. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά ψηλά σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δε βλέπουμε την ανάγκη επέκτασης της υποχρεωτικότητας».

 

Συγκεκριμένα για την υποχρεωτικότητα στην εστίαση τόνισε ότι με τα μέτρα που έχουν παρθεί εκεί το τελευταίο διάστημα «έχουν θωρακιστεί αρκετά». 

 

Στο μεταξύ, αναφέρθηκε και στην πιθανότητα ενός νέου lockdown στη χώρα εκτιμώντας πως «σιγα-σιγά, με τόσα πολλά κρούσματα, το ΕΣΥ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προγραμματισμένα χειρουργεία. [...] Ευτυχώς, έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτύσσουμε και ιδιωτικές κλίνες όπου χρειάζεται, και να εμπλουτίζουμε το δημόσιο σύστημα με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε έτσι».

 

Ο κ. Πέτσας απάντησε και σε ερώτηση για ενδεχόμενο έκτακτο βοήθημα στο τέλος του έτους σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους.

 

«Υπάρχουν περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο τα οποία θα αξιοποιηθούν όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς. Το ποια θα είναι η κατεύθυνση αυτού του δημοσιονομικού χώρου, θα το δούμε προς τις αρχές Δεκέμβρη [...] Υπάρχουν πόροι, αλλά δεν είναι ατελείωτοι» είπε μεταξύ άλλων.