Latest News

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Απεργία στην εστίαση - Θεσσαλονίκη: «Κηδεία» έξω από το ΥΜΑΘ με... φέρετρο - «Η εστίαση πεθαίνει»

 


Οι εκπρόσωποι της εστίασης, που σήμερα πραγματοποιούν πανελλαδική κινητοποίηση, με ένα φέρετρο έξω από Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι η εστίαση πεθαίνει με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Το φέρετρο το έστησαν σε μία παλιά μηχανή με καρότσα, την οποία μάλιστα γέμισαν με… πέταλα από λουλούδια, όπως γίνεται στις κηδείες. Μέσα υπάρχουν επίσης ποτήρια, μπουκάλια, σέικερ και κατσαρόλες

Στην επιγραφή που φέρει την υπογραφή του οίκου τελετών «Μπαμπούλας και υιός» αναφέρεται ότι μέγιστος αριθμός εντός του… καταστήματος είναι 82.000 επιχειρήσεις.

«Καρφιά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, ο οποίος έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η μέρα αυτή είναι σημαδιακή. Η Θεσσαλονίκη και όλη η Ελλάδα γράφει ιστορία, δεν περιμέναμε στην αρχή που ξεκινήσαμε τέτοια συλλογικότητα, τέτοια συμμετοχή. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλους τους ιθύνοντες ότι τα μέτρα που πήραν για την εστίαση είναι λανθασμένα. Θα πρέπει αύριο κιόλας να τα πάρουν πίσω, ειδάλλως 80.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν στην αφάνεια. Φτάνει πια. Η εστίαση έχει βάλει πλάτη εδώ και δύο χρόνια. Την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και όσων ασχολήθηκαν με την πανδημία δεν θα την πληρώσει για άλλη μια φορά η εστίαση».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, τόνισε ότι έχουν χαθεί 5.000 θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας, ενώ χαρακτήρισε ως «επικίνδυνες» τις πρόσφατες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την απεργία στην εστίαση.

«Έχουμε μια τεράστια επιτυχία, πάνω από 90% επιτυχία, εκτός από τις αλυσίδες καταστημάτων όλα τα υπόλοιπα είναι κλειστά. Κλείσανε για να μην μας κλείσουν. Η εστίαση πεθαίνει, αν δεν δοθούν μέτρα στήριξης άμεσα δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τον δύσκολο αυτόν χειμώνα», τόνισε ο κ. Επιτροπίδης, συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε μέτρα στήριξης, οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες προκαταβολές, γιατί από τον Ιανουάριο δεν θα μπορέσει κανένας -μα κανένας- να τις αποπληρώσει και δεν θέλουμε άλλα χρέη».

Όπως επισήμανε ο ίδιος, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης εκτός από τους ανεμβολίαστους τιμωρούν και τις επιχειρήσεις. «Από το προηγούμενο Σάββατο που είχαμε τα μέτρα αυτά για να τιμωρήσουν τους ανεμβολίαστους, τιμωρούν μαζί και τους επιχειρηματίες της εστίασης, που έχουν επιλέξει αυτό το επάγγελμα για να δραστηριοποιηθούν. Δεν θέλουμε να είμαστε οι παράπλευρες απώλειες αυτής της πανδημίας, πρέπει να επιβιώσουμε», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε επιδότηση ενοικίου, όπως είχαμε και στα προηγούμενα lockdown. Αυτή τη στιγμή η εστίαση έχει ένα άτυπο lockdown και θα πρέπει να μας βοήθησε οπωσδήποτε η κυβέρνηση για να επιβιώσουμε».

Ερωτηθείς για τις απώλειες από τα Lockdown, ο Μιχάλης Επιτροπίδης τόνισε ότι «από τις 240 επιχειρήσεις που έκλεισαν το 2020 καταλαβαίνουμε ότι πιάσαμε πλέον στις 5.000 χαμένες θέσεις εργασίας, ο Σεπτέμβρης ήταν ο πιο δύσκολος. Μέσα στα αιτήματά μας έχουμε και τους εργαζομένους, πρέπει να ξαναέρθει το μέτρο των αναστολών ούτως ώστε να μην υπάρχουν απολύσεις και εκεί που είναι να δοθούν τα λεφτά για το ταμείο ανεργίας να δοθούν ως επιδότηση για τους ανθρώπους, οπότε με το που θα τελειώσει η πανδημία μετά τον Μάρτιο, να μπορούμε να τους πάρουμε πίσω. Οι κινητοποιήσεις θα αυξηθούν αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά μας».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Επιτροπίδης τόνισε ότι «πιστεύουμε ότι δεν είναι λεκτικό λάθος αυτό που έκανε. Λεκτικό λάθος είναι όταν το κάνεις μια φορά. Πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνες δηλώσεις για έναν κλάδο ο οποίος σίγουρα πήρε περισσότερα λεφτά αλλά το ένα δισ. ευρώ που αναφέρουν ότι πήραμε, το πήραν οι εργαζόμενοι. Στήριξαν τους εργαζόμενους και όχι τις επιχειρήσεις. Εμάς μας έδωσαν δάνεια και την επανεκκίνηση του 7% που αναφέρθηκε ότι μας έδωσαν, ήταν χρήματα ΕΣΠΑ επανεκκίνησης, τα οποία έπρεπε να δοθούν τον Μάιο, ενώ το 50% της εστίασης δεν το έχει λάβει ακόμα».

Σημειώνεται ότι τριμελής επιτροπή που εκπροσωπεί την εστίαση στη Θεσσαλονίκη σε λίγη ώρα θα επιδώσει ψήφισμα στον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εστίαση έχει κηρύξει 24ωρη απεργία με πανελλαδικά καλέσματα, με την Ένωση Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στην κινητοποίηση, καλώντας σε συγκέντρωση αυτή την ώρα μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.