Latest News

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Δακρυγόνα και κρότου-λάμψης κατά προσφύγων στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας: Έρευνα από το Μινσκ [ΕΙΚΟΝΕΣ}


 Η Λευκορωσία θα διεξαγάγει έρευνα για το βίαιο «συμβάν» κατά προσφύγων στα σύνορα της χώρας με την Πολωνία το μεσημέρι της Τρίτης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κρατικών Συνόρων... Άντον Μπικόφσκι. 

 

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ξέσπασαν βίαια επεισόδια με Πολωνούς συνοριοφύλακες να εκτοξεύουν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση στους πρόσφυγες οι οποίοι απαντούσαν με πετροπόλεμο. 


Όπως καταγγέλλει ο Μπικόφσκι, η εκδήλωση βίας διερευνάται και από την πολωνική πλευρά, την οποία κατηγορεί για «βίαιες ενέργειες κατά των μεταναστών στα σύνορα». 

 

Δακρυγόνα και κρότου-λάμψης κατά προσφύγων στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας: Έρευνα από το Μινσκ

 

Δακρυγόνα και κρότου-λάμψης κατά προσφύγων στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας: Έρευνα από το Μινσκ

 

«Στην πραγματικότητα, ο τοίχος είναι σε πολωνικό έδαφος, οπότε οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες δεν έχουν δικαίωμα να προσεγγίσουν. Για να ωθήσει σε οπισθοχώρηση τους μετανάστες, η πολωνική πλευρά έκανε χρήση δακρυγόνων» ανέφερε ο ίδιος.

 

«Αυτό εξαγρίωσε περισσότερο τους πρόσφυγες που άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα, παπούτσια ό,τι έβρισκαν εκείνη την κρίσιμη στιγμή, κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Ανταπαντώντας, η πολωνική πλευρά εκτόξευσε νερό με ειδικά οχήματα και βομβίδες κρότου-λάμψης κατά των άοπλων προσφύγων» υποστηρίζει ο Μπικόφσκι.

 

Κυρώσεις εν όψει


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα ότι «προετοιμάζουν» νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, «σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση», για να καταγγείλουν την «απάνθρωπη» εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών.

 

«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε λογοδοσία» από την εξουσία του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο «για τις επίμονες επιθέσεις του στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα διεθνή πρότυπα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Νεντ Πράις μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.


Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν πεθάνει από τη μία ή την άλλη πλευρά των συνόρων από το καλοκαίρι. Περίπου 4.000 μετανάστες συνολικά έχουν κατασκηνώσει, σύμφωνα με Πολωνούς συνοροφύλακες, μέσα στο κρύο και σε συνθήκες που επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία.

 

Μία αντιπαράθεση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα κοντά στο σημείο διέλευσης μεταξύ των χωριών Μπρούζγκι (Λευκορωσία) και Κουζνίτσα (Πολωνία), όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μετανάστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή.


Η ΕΕ υποστηρίζει πως το Μινσκ ενορχήστρωσε τη συρροή χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία προκειμένου να εκδικηθεί για τις κυρώσεις που του επέβαλε μετά την αδυσώπητη καταστολή της αντιπολίτευσης από το 2020.