Οι αρχές της Λευκορωσίας κατηγόρησαν την Πολωνία ότι κακοποίησε τέσσερις μετανάστες στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπου εκτυλίσσεται μια μεταναστευτική κρίση πηγή μεγάλης έντασης μεταξύ του Μινσκ και ...της Δύσης.
«Είδαμε τα πολλά τραύματα στα σώματα των μεταναστών, οι πολωνικές δυνάμεις της τάξης τους συμπεριφέρθηκαν βίαια και τους έδιωξαν από το συρματόπλεγμα που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία», ανακοίνωσε η λευκορωσική υπηρεσία φύλαξης συνόρων.
Σε ανακοίνωσή της στον λογαριασμό της στο Telegram διευκρίνισε ότι οι τέσσερις άνδρες, κουρδικής καταγωγής, εντοπίστηκαν τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από το Μινσκ δείχνουν πολλές σκηνές κοντά στο συρματόπλεγμα που χωρίζει τη Λευκορωσία από την Πολωνία. Τρεις άνδρες, με αίματα στα χέρια και το πρόσωπο, φαίνονται στο βίντεο.
Χιλιάδες μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Πολωνία βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τη Λευκορωσία εν μέσω ψύχους, ενώ η παρουσία στρατιωτών και από τις δύο πλευρές εγείρει φόβους για μια σύγκρουση.
Εδώ και μήνες οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το Μινσκ ότι δίνει σκοπίμως βίζες σε μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, ώστε να διασχίσουν τα σύνορα και στη συνέχεια να εισέλθουν στην ΕΕ προκειμένου να την εκδικηθεί για τις κυρώσεις που επέβαλε στη Λευκορωσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης που ξέσπασε έπειτα από την αμφιλεγόμενη νίκη τον Αύγουστο του 2020 του Λουκασένκο.
Εξάλλου χθες Τρίτη ο Πολωνός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμμαχο του Μινσκ, ότι είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από αυτό το κύμα των μεταναστών.
Μετανάστες ως όπλο
Η κρίση οξύνθηκε τη Δευτέρα, όταν εκατοντάδες μετανάστες έφτασαν πεζή μέχρι τα σύνορα επιθυμώντας να περάσουν στην Πολωνία. Όμως εγκλωβίστηκαν μπροστά από το συρματόπλεγμα που έχει εγείρει στα σύνορα η Βαρσοβία, η οποία έχει στείλει στην περιοχή μεγάλο αριθμό αστυνομικών και στρατιωτικών.
Η Πολωνία και η Λευκορωσία ανακοίνωσαν χθες ότι 3.000 με 4.000 μετανάστες, κυρίως Κούρδοι από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα, απέναντι από το χωριό Κουζνίτσα.
Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στο σημείο, όμως εικόνες που μεταδόθηκαν από τις αρχές των δύο χωρών δείχνουν εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε σκηνές ή ακόμη και στο έδαφος να προσπαθούν να ζεσταθούν γύρω από φωτιές την ώρα που η θερμοκρασία στην περιοχή πλησιάζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.
Η Πολωνία κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο, επιμένοντας ότι δεν θα ανοίξει τα σύνορά της.
Στη Λιθουανία, που επίσης μοιράζεται σύνορα με τη Λευκορωσία, το κοινοβούλιο ψήφισε χθες, Τρίτη, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα καθώς φοβάται ότι οι παγιδευμένοι μετανάστες θα αναζητήσουν άλλες οδούς.
Εξάλλου η ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.
Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι η Πολωνία έχει αναπτύξει 10.000 στρατιώτες στα σύνορα χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως το Μινσκ και κατήγγειλε την παραβίαση των αμοιβαίων συμφωνιών ασφαλείας.
Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει «μια μεγάλη ομάδα Λευκορώσων αξιωματικών» κοντά στον καταυλισμό των μεταναστών.
Σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρόκειται να μεταβεί στη Βαρσοβία για να συζητήσει «την κρίση στα σύνορα της ΕΕ».