Latest News

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου για ΜΕΘ με απογοητευτική θνητότητα


Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι δηλώσεις του πνευμονολόγου Θεόδωρου Βασιλακόπουλου για κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν «εκ των ενόντων» στο Λαϊκό νοσοκομείο, και κατέγραψαν αυξημένη θνητότητα. 

Η έρευνα που ανοίγει θα εξετάσει τη βασιμότητα των καταγγελιών καθώς και αν έχουν τυχόν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

 

Οι επίμαχες δηλώσεις

 

Την Πέμπτη, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος αποκάλυπτε σε τηλεοπτικό σταθμό πως κλίνες ΜΕΘ που είχαν λειτουργήσει εκτάκτως πέρυσι δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την υψηλότερη θνητότητα. 

 

Ερωτηθείς για το αν έχει γίνει λάθος με τις κλίνες στις εντατικές, και τον λόγο που πέντε διαθέσιμα κρεβάτια στο Λαϊκό νοσοκομείο, φέρεται να μην λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ασθενείς διασωληνώνονται την ίδια στιγμή εκτός ΜΕΘ, ο καθηγητής απάντησε με δισταγμό, αλλά και ξεκάθαρους υπαινιγμούς. 

 

«Ζητήστε επίσημα στοιχεία πόσοι νοσηλεύτηκαν σε αυτή την εντατική θεραπεία των 5 κρεβατιών και πόσοι βγήκαν από εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά για την περίοδο λειτουργίας στο πρώτο κύμα Covid. 

 

Δεν υπήρχε πεπιεσμένος αέρας

 

«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη, μέσα στην κλινική του κορωνοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως, εκ του μηδενός, πέντε κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν «όπως στελεχώθηκαν», λειτούργησαν για κάποιο χρονικό διάστημα ως κλίνες εντατικής θεραπείας, για να καταλάβετε, στις κλίνες αυτές δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας, υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο».

 

«Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα στο Λαϊκό, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με πολύ, πολύ μέτρια - επιεικής χαρακτηρισμός - αποτελέσματα. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι, το όριο που έχουμε στην Ελλάδα να αναπτύξουμε κλίνες εντατικής και να έχουν τα πραγματικά, σωστά αποτελέσματα, δηλαδή αποτελέσματα θνητότητας και αποτελεσματικότητας, έχει ξεπεραστεί. Είμαστε πολύ πέρα από αυτό το όριο. »

 

«Δεν θέλω να πω περισσότερα»

«Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι όλες πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και μετά έπαψαν να λειτουργούν, γιατί λειτούργησαν εκ των ενόντων. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα το οποίο δεν είχε και τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Αν πάρετε τα ποσοστά θνητότητας στο τμήμα θα απογοητευτείτε. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Πρέπει να καταλάβετε κάτι όλοι και με συγχωρείτε που το λέω έτσι. Το να λέμε ότι θα ανοίξουμε 5.000 κλίνες στην Ελλάδα για να βάλουμε αυτή τη στιγμή ανθρώπους επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται, δεν είναι δυνατόν. Γιατί και τα αποτελέσματα που θα πάρουμε θα είναι πάρα πολύ φτωχά. 

 

Ακολούθησε μία στιχομυθία με τους δημοσιογράφους του OPEN όπου ο πνευμονολόγος επέμεινε στους ισχυρισμούς του: 

Είναι καλύτερο διασωληνωμένος ο ασθενής στους θαλάμους ή σε αυτές τις κλίνες που δεν έχουν τα τέλεια στάνταρ;

«Από τα τέλεια στάνταρ μέχρι αυτό που λέω εγώ και δεν θέλω να το πω δημόσια....»

Τι θέλετε να πείτε;

«Ζητήστε λοιπόν επίσημα στοιχεία πόσοι νοσηλεύτηκαν σε αυτή την εντατική θεραπεία των 5 κρεβατιών και πόσοι βγήκαν από εκεί. Ζητήστε τα επίσημα στοιχεία, γιατί να τα δώσω εγώ; Εγώ δεν είμαι φορέας επίσημων στοιχείων.»

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα - αυτή είναι η πραγματικότητα είτε αρέσει, είτε όχι - όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Λέτε ότι ήταν ανειδίκευτο και είχαμε πολλούς θανάτους;

Η μονάδα με τρεις εντατικολόγους και τρεις - τέσσερις αναισθησιολόγους, οι οποίοι δεν ήταν ειδικοί εντατικολόγοι - λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα, στο προηγούμενο κύμα. Το να παίρνουμε, για παράδειγμα, χειρουργικές κλίνες επειδή έχουν αναπνευστήρες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ, πιστέψτε με είναι λύση ανάγκης σε ένα πόλεμο, δεν θα πετύχουμε στάνταρ θνητότητας. Και η αντιμετώπιση της πανδημίας, θα το πω 200 φορές όσο και αν με λοιδορούν, είναι να εμβολιαστούμε όλοι, ώστε να χρειαζόμαστε λίγες κλίνες ΜΕΘ, αυτές που μπορεί το κράτος μας - η ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα να υποστηρίξει, προκειμένου να πετύχουμε και λογικά αποτελέσματα. Από το να λειτουργούμε κλίνες χωρίς να έχουμε τα στάνταρ μιας εντατικής θεραπείας (...) Δεν είναι λύση να ανοίξουμε χιλιάδες κλίνες.»