Εισαγγελείς της Πενσιλβάνια ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει την απόφαση που ανέτρεψε την καταδίκη του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση...
Ο 84χρονος ηθοποιός αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, περιπου τρία χρόνια αφότου οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για τις κατηγορίες ότι νάρκωσε και επιτέθηκε σεξουαλικά στην Άντρεα Κόσταντ, στο σπίτι του το 2004.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πενσιλβάνια για την αποφυλάκιση βασίστηκε στο ότι ο Κόσμπι δεν έπρεπε να είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατηγορίες, έπειτα από μία συμφωνία μη δίωξης με προηγούμενο εισαγγελέα, που φέρεται να είχε γίνει πάνω από μία δεκαετία πριν από τη σύλληψή του.
Τώρα, στο αίτημα που κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, οι εισαγγελείς αναφέρουν πως αυτή η απόφαση μπορεί να θέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, αν οι καταδίκες ανατρέπονται με ύποπτες συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες.
Επίσης, αναφέρουν ότι ο επικεφαλής δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πενσιλβάνια φάνηκε να κάνει λάθος δήλωση για βασικά δεδομένα της υπόθεσης όταν συζήτησε τη δικαστική απόφαση που ανέτρεψε την καταδίκη του Κόσμπι, σε τηλεοπτική συνέντευξη.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να διορθώσει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σοβαρά λανθασμένο», επεσήμανε ο Κέβιν Στιλ, εισαγγελέας της κομητείας Μοντγκόμερι, στην αίτηση, με την οποία ζητείται η επανεξέταση.
Η «συμφωνία» του Κόσμπι
Δικηγόροι του Κόσμπι εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι όταν ο ηθοποιός κλήθηκε να καταθέσει για μήνυση σε βάρος του το 2006, βασίστηκε στην υπόσχεση ότι δεν θα του απαγγελθούν ποτέ κατηγορίες. Αργότερα, τα λεγόμενά του χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος του σε δύο ποινικές δίκες.
Η μόνη γραπτή απόδειξη κάποιας τέτοιας συμφωνίας είναι ένα δελτίο Τύπου του 2005 από τον τότε εισαγγελέα, Μπρους Κάστορ, που ανέφερε ότι δεν είχε αρκετές αποδείξεις για να συλλάβει τον Κόσμπι. Η ανακοίνωση εκείνη περιελάμβανε μία ασαφή «προειδοποίηση» ότι ο Κάστορ «θα επανεξετάσει αυτή την απόφαση αν προκύψει ανάγκη». Έκτοτε, οι εμπλεκόμενες πλευρές επί χρόνια διαφωνούν για το τι σήμαινε αυτό.
Οι διάδοχοι του Κάστορ, που συγκέντρωσαν νέες αποδείξεις και συνέλαβαν τον Κόσμπι το 2015, λένε ότι δεν αποτελεί συμφωνία ισόβιας ασυλίας. Επίσης, αμφισβητούν ότι ο Κάστορ έκανε ποτέ τέτοια συμφωνία. Αντί για αυτό, λένε ότι ο Κόσμπι είχε στρατηγικούς λόγους να δώσει την κατάθεση παρά να επικαλεστεί το δικαίωμά του να παραμείνει σιωπηλός, ακόμη κι αν αυτό γύριζε μπούμερανγκ όταν «έκανε λάθος» στην ασυνάρτητη κατάθεσή του.
Όμως, οι δικηγόροι του ηθοποιού λένε ότι η υπόθεση δεν έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει σε δίκη, λόγω αυτού που αποκαλούν «συμφωνία μη δίωξης».
Ο 84χρονος έγινε ο πρώτος διάσημος που καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση στην εποχή του #MeToo, όταν οι ένορκοι στην επαναληπτική δίκη του 2018 τον έκριναν ένοχο ότι νάρκωσε και επιτέθηκε σεξουαλικά στην Άντρεα Κόσταντ το 2004. Έμεινε σχεδόν τρία χρόνια στη φυλακή, προτού το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια τον αφήσει ελεύθερο τον Ιούνιο.
Η προσπάθεια του Στιλ να αναβιώσει η υπόθεση έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει δεκτό κάτω από το 1% των αιτήσεων που δέχεται, σημειώνει ο Guardian.
Ο Κόσμπι που έγινε διάσημος τη δεκαετία του ‘80 με το Cosby Show, αλλά αργότερα ένα μπαράζ καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις αμαύρωσαν την εικόνα του και οδήγησαν σε διακανονισμούς εκατομμυρίων δολαρίων με τουλάχιστον οχτώ γυναίκες. Όμως, η υπόθεση της Κόσταντ ήταν η μόνη που οδήγησε σε απαγγελία ποινικών κατηγοριών.