Ενώ ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος, Βαρθολομαίος, είχε ζητήσει μέσα στην εβδομάδα την παρέμβαση της δικαιοσύνης για κρούσματα και ανεμβολίαστους στη χερσόνησο... τώρα ο πολιτικός διοικητής Θανάσης Μαρτίνος κάνει λόγο για «ειδικό πρόβλημα» με την παλιά μονή Εσφιγμένου.
Κατά τον ίδιο αυτή τη στιγμή στο Άγιο Όρος είναι περίπου 30 με 40 κρούσματα κορωνοϊού, που είναι σε απομόνωση, σε κελιά ή διάφορους απομονωμένους χώρους, χωρίς σοβαρό πρόβλημα με κάποιους να είναι και ασυμπτωματικοί, και υπάρχουν και 5 ή 6 μοναχούς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου είναι γνωστή βέβαια η πολύ δύσκολη η κατάσταση».
«Σέβομαι πολύ τον ηγούμενο, έχει οπωσδήποτε σωστή γνώμη, βέβαια η εικόνα που έχω για το Άγιο Όρος, που έχω μία γενική εποπτεία και συνεργάζομαι πολύ στενά με το κέντρο υγείας, είναι ότι δεν είναι τόσο δύσκολη», δήλωσε στον ΑΝΤ1.
Για τις παρεμβάσεις του Ηγουμένου ο κ. Μαρτίνος έκανε λόγο για ειδικό πρόβλημα με την παλαιά μονή Εσφιγμένου. «Ο γέροντας Βαρθολομαίος εκπροσωπεί την νέα, τη νόμιμη ας την πούμε, Μονή Εσφιγμένου και μάλλον αναφέρεται στην παλιά, η οποία είναι εναντίον του εμβολίου, είναι με το παλαιό ημερολόγιο.»
Ο κ. Μαρτίνος υποστήριξε πως η κατάσταση στο Άγιο Όρος «δεν είναι χειρότερη από την υπόλοιπη Ελλάδα»: «75% των μοναχών και πλέον έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Στα μοναστήρια υπάρχει ανοσία αυτή τη στιγμή, τα θεωρώ ασφαλή για τους προσκυνητές και τους επισκέπτες».
Όπως πρόσθεσε εκεί που εντοπίζεται πρόβλημα είναι κυρίως σε απομονωμένα κελιά, κυρίως στο νότιο Άγιο Όρος, όπου δεν υπάρχει και η ιατρική φροντίδα που υπάρχει στα μοναστήρια, τα οποία διαθέτουν κάποιον μοναχό γιατρό ή νοσηλευτή και αν κάποιος παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα τον στέλνει σε νοσοκομείο.
Άλλοι μοναχοί όμως σε σκήτες ή κελιά που ζουν 3 έως 5 άτομα και ζουν «πιο ασκητικά», οι «κελιώτες» που ζουν στη φύση, νοσούν σε ορισμένες περιπτώσεις όταν βγαίνουν για προμήθειες.