Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να φθάσει εγκαίρως ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο... της πανδημίας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν και θα δημοσιευτούν στο ΦΕΚ οι υπουργικές αποφάσεις για την μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι φορολογούμενοι η οποία θα επιστραφεί στο κράτος «κουρεμένη» έως και 75% και σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί ότι τηρήθηκε η ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, η μεγαλύτερη δυσκολία στον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών είναι ο έλεγχος της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Όπως είπε γίνεται έλεγχος μέσω του ΕΡΓΑΝΗ για να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν με τα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής τήρησαν τη ρήτρα και κράτησαν τις θέσεις εργασίας.
Μετά την έκδοση των αποφάσεων η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των ποσών και θα τα αναρτήσει τα ποσά στη μερίδα του κάθε φορολογούμενου στην ψηφιακή πύλη myAADE, ώστε μέχρι το τέλος τους έτους να ληφθεί η οριστική απόφαση: Είτε θα πληρωθεί ολόκληρο το ποσό εφάπαξ πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2021 προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσθετη έκπτωση 15% ή θα επιλεγεί η λύση των 60 άτοκων δόσεων με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που θα επιστρέψουν στο κράτος οι δικαιούχοι θα εμφανιστεί με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης και του επαγγελματία, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή).
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα ποσά που επιστρέφονται
Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:
–Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
–Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
–Το 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις .
Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
–Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
–Το 33,3% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.