Στο ΣτΕ θα βρεθεί σήμερα η μητέρα της της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη, που το 2012 έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και επίθεσης σε παραλία ...της Πάρου.
Η μητέρα της Μυρτούς διεκδικεί αποζημίωση από το Κράτος, αλλά και την καταβολή μηνιαίας διατροφής ύψους 2.900 ευρώ.
Η οικογένεια της Μυρτούς κατέθεσε την πρώτη προσφυγή στη Δικαιοσύνη, το 2017 διεκδικώντας την καταβολή αποζημίωσης από το ελληνικό δημόσιο, ύψους 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και την μηνιαία καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ για το υπόλοιπο της ζωής της νεαρής Μυρτούς.
Παράλληλα, η μητέρα και η αδερφή της ζήτησαν να επιδικαστεί στην καθεμία τους ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Σύμφωνα με την αγωγή της οικογένειας της Μυρτούς, η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομη είσοδο του δράστης από το Πακιστάν, Αχμέτ Βακάς στην Ελλάδα και ήταν υποχρεωμένη να τον συλλάβει, να τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη, ή να τον επαναπροωθήσει στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή καθώς έκρινε ότι η μητέρα και η αδελφή της Μυρτούς «ως εμμέσως ζημιωμένες δεν δικαιούνταν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και, συνεπώς, δεν νομιμοποιούνταν ενεργητικώς στην άσκηση της κρινόμενης αγωγής, η οποία για τον λόγο αυτό πρέπει να απορριφθεί κατά το αντίστοιχο μέρος της ως απαράδεκτη κατ’ άρθρο 71 του Κ.Δ.Δ.».
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».
Η οικογένεια της Μυρτούς άσκησε έφεση. Ωστόσο έλαβε την ίδια απάντηση από το Διοικητικό Εφετείο, το οποίο έκρινε ότι η κακοποίηση της ανήλικης και ο βαρύτατος τραυματισμός της δεν μπορούν να αποδοθούν στο γεγονός της παράνομης εισόδου του κατηγορουμένου στη χώρα και της διετούς παραμονής του σε αυτή.
Μετά και τη δεύτερη απορριπτική απόφαση η οικογένεια της Μυρτούς προσφεύγει σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με αίτηση που κατέθεσε στο Α’ Τμήμα ζητά την αναίρεση της εφετειακής απόφασης.
Στο δικόγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως το γεγονός ότι ο Βακάς, που επιτέθηκε στην κόρη της, «δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών».
Η επίθεση στη Μυρτώ
Η Μυρτώ ήταν 15 ετών και είχε πάει με την οικογένειά της στην Πάρο για διακοπές. Στις 22 Ιουλίου 2012 και ενώ η ίδια είχε πάει βόλτα στην παραλία κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Αχμέτ Βακάς, τότε κηπουρό ξενοδοχείου της περιοχής.
Στη συνέχεια ο 22χρονος τότε, επιχείρησε να τη σκοτώσει με μία πέτρα. Την άφησε ημίγυμνη, βαριά χτυπημένη και σε κωματώδη κατάσταση στα βράχια της παραλίας.
Οι τραυματισμοί που της προκάλεσε, την άφησαν με μόνιμη αναπηρία 100%.
Ο ίδιος έφυγε από την Πάρο με την πρόφαση ότι κάποιο συγγενικό του πρόσωπο είχε πρόβλημα υγείας και συνελήφθη αργότερα στη Νέα Χαλκηδόνα. Επιχείρησε δε, να ενταχθεί σε πρόγραμμα επαναπατρισμού.
Το 2017 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, όπως και το πρωτόδικο δικαστήριο, επέβαλλε στον Βακας ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών.
Στην απολογία του ομολόγησε τα εγκλήματά του, περιγράφοντας, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε. «Με το δεξί μου χέρι τη γύρισα ανάσκελα, πήρα με τα δυο μου χέρια την πέτρα και της την έριξα πάνω από το αριστερό της μάτι.
»Όπως υπολόγισα η πέτρα πρέπει να ήταν περίπου 5 κιλά. Είδα να τρέχει αίμα, αλλά η κοπέλα ήταν ακόμη ζωντανή. Την πλησίασα για να της πάρω το κινητό. Αντιστάθηκε. Δεν ξέρω τι με έπιασε. Άρχισα να τη χτυπώ στα βράχια με δύναμη. Όταν σταμάτησε να αντιστέκεται, ασέλγησα πάνω της.».