Η Φώφη Γεννηματά έδωσε χθες την τελευταία μάχη με τον καρκίνο, με τον οποίο πάλευε ανοικτά και με γενναιότητα επί 13 χρόνια - από την πρώτη φορά που είχε διαγνωστεί με την νόσο στον μαστό το 2008, και αργότερα όταν ξεκίνησαν... οι μεταστάσεις.
«Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις», είχε πει, παλιότερα, για την μάχη της στην Ελεονώρα Μελέτη, λέγοντας ότι ένας από τους λόγους που επέλεξε να μιλήσει ανοικτά, ήταν για να «σπάσει» αυτή την αντίληψη.
Είχε διαγνωστεί στα 44 της χρόνια. Στην ίδια ηλικία που είχε διαγνωστεί και η μητέρα της. Αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση όγκου στην Αθήνα, στη συνέχεια είχε ταξιδέψει στην Αμερική για μία πρωτοποριακή θεραπεία.
Όταν επέστρεψε, για χρόνια η κατάσταση της υγείας της ήταν σχετικά καλή. «Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά, η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε, μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», έλεγε η Φώφη Γεννηματά
Ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1994, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας της, Κάκιας Βέργου. «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρονών. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια»
Η τελευταία μάχη
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απεβίωσε χθες στις 12:04μμ, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μετά από ηπατικό σοκ που προκάλεσε η υποτροπή της νόσου. Νοσηλευόταν από τις 11 Οκτωβρίου. Είχε εισαχθεί για εξετάσεις με συμπτώματα ατελούς ειλεού, απόρροια της νόσου. Νοσηλευόταν στον 10ο όροφο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με ιατρό την Αναστασία Κοτανίδου.
Όταν επέστρεψαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, είχε ανακοινώσει πως δεν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά θα πως θα παρέμενε πρόεδρος μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές. Τελικά, έφυγε από τη ζωή στα 56 της χρόνια. Ο πατέρας της είχε πεθάνει σε ηλικία 55 ετών.
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου
Αύριο η κηδεία - Εθνικό Πένθος
Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών, από τις 10 το πρωί της Τετάρτης. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη Μητρόπολη, στις 2 το μεσημέρι και στη συνέχεια η σορός της θα ταφεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η κηδεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη. Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ως ελάχιστο φόρο τιμής «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής».
Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, κηρύσσεται εθνικό πένθος.
Κλειστή η Βουλή
Η Βουλή θα παραμείνει κλειστή για μία εβδομάδα και οι προεκλογικές δραστηριότητες στο Κίνημα Αλλαγής έχουν ανασταλεί. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέστειλε τις πολιτικές του δράσεις ως την κηδεία.
Χθες στο κοινοβούλιο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και εκτυλίχθηκαν συγκινητικές σκηνές με βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων να κλαίνε και να αγκαλιάζονται. Το έδρανο που καθόταν η Φώφη Γεννηματά, όπως και το γραφείο της στη Βουλή, γέμισε λουλούδια.
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος πρότεινε η πολιτεία να θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου και να το ονομάσει «Φώφη Γεννηματά».
H οικογένεια της, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.