Τον απόλυτο αιφνιδιασμό έφερε στην κυβέρνηση η αποδοχή της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα» και την δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll από τα κόμματα... της αντιπολίτευσης.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή τα στελέχη της κυβέρνησης ειρωνεύονταν την κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνοντας να εννοηθεί ότι κανένα άλλο κόμμα δεν θα την στηρίξει.
«Ας βρει τις ψήφους για να στηρίξει την πρόταση τους και μετά τα λέμε», έλεγαν με νόημα.
Ελάχιστοι ίσως μπορούσαν να φανταστούν ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα προκύψει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο το οποίο κανείς δεν ξέρει που μπορεί να βγάλει. Και ίσως αυτό να είναι και το σημαντικότερο θέμα από αυτή την ιστορία. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την κίνηση έφερε κοντά όλα τα κόμμα της αντιπολίτευσης τα οποία εμφανίζονται δυσαρεστημένα από την προβολή τους στα ΜΜΕ και απέναντι στην κυβέρνηση που εμφανίζεται να ελέγχει αρκετά από αυτά.
Στην πραγματικότητα οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν ότι το ΚΚΕ δεν θα αποδεχόταν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό άλλωστε όταν αργά χθες (Δευτέρα) το απόγευμα το γραφείο τύπου του κομμουνιστικού κόμματος απάντησε θετικά στην πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση έπεσε παγωμάρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις μέχρι που τελικά κατέληξαν ότι η λύση ήταν να καταθέσουν δική τους πρόταση που να ζητά την επέκταση της έρευνας και στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλαδή από το 2015 και μετά.
Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι θα συζητηθούν οι δύο προτάσεις και τελικά θα ενσωματωθούν. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζαν τα κυβερνητικά στελέχη μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Μόνο που σε αυτό το σενάριο υπάρχει ένα πρόβλημα. Το σύνταγμα πουθενά δεν προβλέπει την ενσωμάτωση των δύο προτάσεων. Άρα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει με αυτό το σκεπτικό σημαίνει ότι θα επιχειρήσει με τεχνάσματα και διαδικαστικές φιοριτούρες να καπελώσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο όμως θα έχει η ίδια καταργήσει τις αλλαγές που έκανε στο σύνταγμα και για τις οποίες υπερηφανεύεται…
Γιατί η λογική στο συγκεκριμένο άρθρο είναι να μπορεί και η αντιπολίτευση να ελέγχει την εξουσία και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση να καπελώνει την αντιπολίτευση.
Σε ότι αφορά το ΚΙΝΑΛ η πρόταση έγινε από την πρώτη στιγμή αποδεκτή καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει στοχοποιήσει την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll δεδομένου ότι την κατηγόρησε ότι διέρρευσε τα αποτελέσματα από εσωκομματική μέτρηση.
Η χρονική συγκυρία που κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει φυσικά και αυτή την σημασία της. Η κυβέρνηση εκτός από την Ελληνογαλλική συμφωνία την συγκεκριμένη στιγμή δεν έχει να παρουσιάσει κανένα φοβερό επίτευγμα καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωράει, η ακρίβεια τρομάζει τους πάντες και τα καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα στις περιοχές που κάηκαν το καλοκαίρι.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η συζήτηση για το πού πάνε τα χρήματα των φορολογούμενων προφανώς και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται πάντως για σκληρή μάχη. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου περί «σχεδίου άλωσης των ΜΜΕ, με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή».topontiki.gr/