Latest News

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

«Ντόμινο» ανατιμήσεων στην Ελλάδα λόγω «έκρηξης» στις τιμές ενέργειας και μεταφορικών


 Εντείνονται οι φόβοι για «ντόμινο» ανατιμήσεων στη χώρα μας λόγω της ενεργειακής κρίσης, με τις αυξήσεις των τιμών σε πολλά προϊόντα να έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη αισθητές και τους παράγοντες της αγοράς να δηλώνουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν την «έκρηξη» του ....μεταφορικού κόστους.

 

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η αύξηση στα μεταφορικά αγγίζει πλέον το 600%, όπως αναφέρουν έμποροι.

 

«Σήμερα που μιλάμε που τυχαίνει να έχουμε κάνει παραγγελία έχει 12.000 ευρώ. 600% αύξηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν κοντέινερ και παρακαλάμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς η μεγαλύτερη παραγωγή είναι στην Κίνα», ανέφερε ο κ. Βασίλης Μιστριώτης, ο οποίος ασχολείται με τις εισαγωγές.

 

Παράλληλα, για τρομακτικές ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα στο κόστος μεταφοράς από την Κίνα μίλησε ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών – Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ Σταύρος Καφούνης. Όπως είπε ο ίδιος «είναι αναπόφευκτο όσο κι αν οι εμπορικές επιχειρήσεις θέλουν να μετακυληστεί στο κόστος των προϊόντων».

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ, η Κ. Γιώτα Θεολόγη, υπεύθυνη καταστήματος εποχικών ειδών, οι ανατιμήσεις μπορεί να αγγίξουν ακόμα το 25%.

 

«Εμείς τουλάχιστον σαν εταιρεία έχουμε αποφασίσει να προσπαθήσουμε στα χριστουγεννιάτικα δέντρα και σε ό,τι πάρει ανατίμηση να είναι τις τάξης του 20-25%», δήλωσε συγκεκριμένα.

 

Αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά

 

Τον τελευταίο μήνα οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά αγγίζουν το 4,6%. Ωστόσοοι τιμές στα επιμέρους υλικά έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο.

 

Την ίδια στιγμή μεγάλες πιέσεις δέχεται και η βιομηχανία αυτοκινήτων, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στις παραδόσεις εισαγόμενων αγαθών.

 

«Από τα τέλη του καλοκαιριού έχουμε καθυστερήσεις. Μπορεί να φτάνουν τους 2, τους 3 ή και τους 4 μήνες. Εξ' αυτού του λόγου και η σύστασή μας να μην αναβάλλονται οι παραγγελίες και οι πελάτες να "παίρνουν σειρά". Τα πράγματα ίσως γίνουν και χειρότερα με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Δημήτριος Πάτσιος Γενικός Διευθυντής ΣΕΑΑ.

 

«Οι τιμές είναι υψηλότερες αυτή τη στιγμή και τελωνειακά – οι τιμές ταξινόμησης και οι τιμές που πωλούνται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Περίπου 35-40%», επισήμανε από την πλευρά του ο Αντώνης Αβρακάκος, έμπορος αυτοκινήτων.