Εάν οδηγήσετε μία με δύο ώρες έξω από τη Σαγκάη ή το Πεκίνο, θα βρείτε κάτι περίεργο: πόλεις με ψηλά και ογκώδη κτίρια τα οποία εν αντιθέσει με μεγάλες κινεζικές μητροπόλεις είναι ...σχετικά άδεια.
Αυτή τη στιγμή, σε όλη την Κίνα υπάρχουν περίπου 65 εκατομμύρια κενά διαμερίσματα, ένας αριθμός ο οποίος είναι ικανός να φιλοξενήσει το σύνολο του πληθυσμού της Γαλλίας.
Το 2015, ο φωτογράφος Κάι Κεμερέρ ταξίδεψε στην Κίνα για να εξερευνήσει πόλεις-φαντάσματα. Οι φωτογραφίες του δείχνουν ατελείωτες σειρές πολυώροφων κτιρίων με σχεδόν καμία ένδειξη ανθρώπινης ζωής, θυμίζοντας πραγματικά πόλη που βρίσκεται σε σκληρό lockdown.
Αυτά τα ακατοίκητα κτίρια αποτελούν σημαντικό τμήμα της τεράστιας αγοράς ακινήτων της Κίνας, η οποία είναι διπλάσια από την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ φτάνοντας τα 52 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία το 2019. Σε έρευνα του 2017 βρέθηκε ότι το 21% (περίπου 65 εκατομμύρια) των διαθέσιμων κατοικιών στην Κίνα ήταν άδειο.
Η πιο διάσημη πόλη-φάντασμα είναι το «Ordos New Town» ή αλλιώς το Kangbashi, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία. Στις αρχές του 2000, οι κάτοικοι ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο. Από το 2016 και μετέπειτα, όμως, ξεκίνησε η ερήμωση, με τον πληθυσμό να μην υπερβαίνει τις 100.000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με περιοχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όπου τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως στο πέρασμα του χρόνου, στην Κίνα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι περιοχές αυτές δεν έχουν εγκαταλειφθεί απλά επί του παρόντος δεν κατοικούνται.
Η κυβέρνηση προωθεί την ανάπτυξη της αστικοποίησης της Κίνας. Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι το 61% του πληθυσμού της χώρας ζούσε σε πόλεις πέρυσι σε σχέση με το 35,8% μόλις δύο δεκαετίες νωρίτερα.
Κάθε χρόνο, ενδεικτικά, η Κίνα κατασκευάζει 15 εκατομμύρια νέες κατοικίες, ένας αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.