Ακριβά έχει πληρώσει ήδη ο ελληνικός λαός την κυβερνητική ανικανότητα, καθώς υπολογίζεται πως μόνο τον τελευταίο χρόνο, ο κρατικός κορβανάς επιβαρύνθηκε μεταξύ 1 δισ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ εξαιτίας των φυσικών καταστροφών (Μήδεια, Μπάλλος, κλπ) που έπληξαν την ελληνική επικράτεια.
Και όλο αυτό ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού εκλεγεί πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι με αυτόν στα ηνία η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις φυσικές καταστροφές.
Τι δήλωνε όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2017;
«Είμαστε μία χώρα στην οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά βεβαιότητας σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες. Και είμαστε ασυγχώρητοι εάν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι θα γίνουν κάποια στιγμή. Απλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πότε» δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τον Κ.Μητσοτάκη πριν από τέσσερα χρόνια (λίγο μετά τη Μάνδρα και λίγο πριν από την τραγωδία στο Μάτι) «βασική, πρωταρχική υποχρέωση κάθε οργανωμένης Πολιτείας» ήταν «να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και τις ανθρώπινες περιουσίες, που είναι κατεξοχήν αυτές που κινδυνεύουν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές».
Κατά τον Κ.Μητσοτάκη πριν από τέσσερα χρόνια τα «ζητήματα αρμοδιοτήτων» δεν μπορεί να αποτελούν «άλλοθι» για τη μη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων. Ο Κ.Μητσοτάκης εμφανιζόταν βέβαιος ότι μελλοντικά «θα είμαστε αντιμέτωποι με περισσότερα τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα», διαβεβαίωνε ότι θα υπάρξει «μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα» και υποστήριζε την ανάγκη ενός πλαισίου «για fast track τέτοιου είδους αντιπλημμυρικά έργα».
Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία περί των προθέσεών του διακήρυσσε: «Η φυσική καταστροφή για την οποία πρέπει να σχεδιάσουμε είναι αυτή που ενδεχομένως δεν έχει γίνει ποτέ. Εξω από τη σφαίρα του εφικτού και του λογικού. Να σκεφτούμε, δηλαδή, έξω από το κουτί για ενδεχόμενες καταστροφές, οι οποίες, αν, ο μη γένοιτο, συμβούν σήμερα, λυπάμαι που θα το πω, θα μας πιάσουν τελείως απροετοίμαστους. Κι αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ».
Τί έγινε όμως μετά από τέσσερα χρόνια;
Τίποτε από όλα αυτά τα οποία δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα πνίγηκε από την πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία για την οποία όχι μόνο δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα και προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπισή της, αλλά ακόμη και σήμερα τα «ζητήματα αρμοδιοτήτων» -για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης δεσμευόταν ότι θα σταματήσουν να αποτελούν άλλοθι- παραμένουν γόρδιος δεσμός.
Τα λάθη τα πληρώνει ο ελληνικός λαός
Μέχρι σήμερα δεν έχει παραιτηθεί κανείς, αντιθέτως οι κυβερνώντες θεωρούν ότι τα έχουν κάνει όλα καλά και ότι για τις καταστροφές φταίει κάποιος άλλος. Ήδη οι καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα μέσα στο 2021 έχουν κοστίσει πάνω από 1 δισ. στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ήδη είναι κατεστραμμένοι οικονομικά λόγω των lockdown που είχαν επιβληθεί όλους τους προηγούμενους μήνες.
Οικονομολόγοι και διεθνείς οίκοι κρούουν τον κώδωνα για τις επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους για τις έκτακτες εκταμιεύσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των πληγέντων, σε βάρος των φοροελαφρύνσεων και άλλων μέτρων ενίσχυσης των νοικοκυριών στην παρούσα συγκυρία.
Κυβερνητικά στελέχη – μετά και την επιστράτευση μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία των νοικοκυριών από το ράλι των ενεργειακού κόστους – μιλούν για «ψαλίδισμα» κάποιων εκ των φοροαπαλλαγών που είχαν στα «σκαριά» για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Τα επίσημα στοιχεία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία προκαλούν ρίγη, την ίδια ώρα που τα κρατικά ταμεία δεν έχουν πάρει ανάσα από το σοκ της πανδημίας, καταγράφοντας ένα έλλειμμα της τάξης των 13 δισ. ευρώ για το 2021!
Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) για την Τράπεζα της Ελλάδος, το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει μέχρι και 701 δισ. ευρώ έως το 2100.