Latest News

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Η δολοφονία της Ντόρας ήταν προσχεδιασμένη

 


Ακόμα ένα έγκλημα στην Ελλάδα, με θύμα αυτήν τη φορά τη 31χρονη Ντόρα που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της στη Ρόδο... Πρόκειται για το 11ο σεξιστικό έγκλημα που λαμβάνει χώρα τη φετινή χρονιά.

Η δολοφονία της Ντόρας είχε κοινά χαρακτηριστικά με τις δολοφονίες και των υπόλοιπων γυναικών. Κτητικότητα, ζήλια, ασφυκτικός έλεγχος, μη αποδοχή της θέλησης του θύματος να χωρίσει.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύρακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Δημήτρης Σούρας, ψυχίατρος, και Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος.

«Είναι σίγουρο ότι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία της Ντόρας»

«Είναι σίγουρο ότι ήταν για προσχεδιασμένη δολοφονία, απλά αυτό που βλέπουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο δράστης μετά έβαλε τέλος στη ζωή του. Αυτό είναι λίγο πιο περίπλοκο. Ενδεχομένως να μιλάμε για άνθρωπο που αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, και υπάρχουν κατά τη γνώμη μου πραγματικές ευθύνες που δεν είχαν αντιμετωπιστεί όπως έπρεπε από την πολιτεία. Ο δολοφόνος είχε ροπή στο έγκλημα. Για τα αδικήματα που είχε κατηγορηθεί, δεν μπαίνει στη φυλακή. Είναι πλημμελήματα. Ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία δε βάζει τον κατηγορούμενο ενός των φυλακών. Στον άνθρωπο αυτό είχε δοθεί και άδεια οπλοφορίας. Εκεί υπέγραψαν γιατροί», σημείωσε ο κ. Λύτρας.

«Η οικογένεια του δράστη ήξερε για τα προβλήματα που είχε»

«Από τη μία έχουμε τον βίαιο άνθρωπο, που έχει διαπλάσει μια προσωπικότητα που θα κάνει κακό. Το έχουμε δει πολλές φορές. Από την άλλη πλευρά έχουμε κάποιους ανθρώπους που μπορεί να δείχνουν βίαιη συμπεριφορά, παραβατικότητα, αλλά υπάρχει κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω, δυστυχώς, δεν το είδε κανένας, ή το είδαν και δεν ήθελαν να το εξετάσουν», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σούρας.

«Έχουμε την τάση να μιλάμε ελεύθερα για όλα, αλλά το ψυχολογικό το θεωρούμε ακόμα στίγμα. Η οικογένεια του δράστη ήξερε, η οικογένειά του έβλεπε τα προβλήματα που είχε αυτός ο άνθρωπος. Αν είχε αντιμετωπιστεί από πολύ πριν, δεν θα υπήρχε αυτό που έγινε τώρα. Όταν κάποιος δε θέλει και δεν μπορεί να συνεργαστεί, υπάρχει η εισαγγελική εντολή που γίνεται από την οικογένεια. Το κράτος φροντίζει το άτομο με κάποια φαρμακευτική αγωγή, και όλα πάνε πολύ καλά. Οι παρακολουθήσεις, οι απειλές, οι εμμονές και η κατάληξη νομίζω ότι δείχνει ότι δεν είμαστε μπροστά σε έναν άνθρωπο που είχε πρόβλημα μόνο στο χαρακτήρα του, αλλά είχε πάει και λίγο παραπάνω. Η άδεια οπλοφορίας μπορεί να ήταν παλιά, και να μην είχε εξεταστεί από ψυχίατρο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – «Είναι δύσκολο να μειωθεί το έγκλημα επειδή αυστηροποιούνται οι ποινές»

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Λύτρας είπε ότι «Είναι δύσκολο να μειωθεί το έγκλημα επειδή αυστηροποιούνται οι ποινές, αλλά η αυστηροποίηση είναι σε σωστή βάση. Ναι, μέσα στο 2021 έχουμε 11 γυναικοκτονίες, αλλά αυτό δεν προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα. Κατά τον Ποινικό Κώδικα είναι 11 ανθρωποκτονίες. Μας απασχολεί γιατί τα θύματα είναι γυναίκες, γιατί εκδηλώνεται βιαιότητα από άνδρες. Η κακοποίηση και η ενδοοικογενειακή βία είναι στα ύψη. Υπάρχει μεγάλη αύξηση».

Κατά πόσο η πανδημία και ο εγκλεισμός έχουν συμβάλει στην αύξηση των σχετικών εγκλημάτων, ο κ. Σούρας σημείωσε ότι «Έχουμε έναν άνθρωπο που δουλεύει, έχει μια οικογένεια, ένα παιδί, και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι είναι ένας στυγερός δολοφόνος και φτάνουμε να μιλάμε για το σύνδρομο των Γλυκών Νερών. Έχουμε έναν άνθρωπο που έχει ψητοπωλείο, γυρίζει σπίτι και σκοτώνει τη γυναίκα του. Έχουμε έναν άνθρωπο που πάει διακοπές με την κοπέλα του και τη σκοτώνει. Αυτά σας φαίνεται ότι έχουν να κάνουν με την καραντίνα; Φταίει το ότι δεν είχαμε νόμους, ούτε σωφρονισμό».

«Αυστηροποιούμε ποινές, με το ίδιο σωφρονιστικό σύστημα. Αυτό δεν είναι δίκαιο, οι συνθήκες κράτησης δεν αλλάζουν. Θα έπρεπε να γίνει, αλλά να υπάρχει σωφρονισμός», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λύτρας.