Μια τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech μπορεί να μειώσει αισθητά τα ποσοστά λοιμώξεων και σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε άτομα 60 ετών ...και άνω.
Αυτά είναι τα νέα δεδομένα που επικαλείται μελέτη από το Ισραήλ. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό New England Journal of Medicine, την ώρα που το ερώτημα της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων σε υγιείς ενηλίκους προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων στον πλανήτη είναι ανεμβολίαστοι.
Η μελέτη υπολόγισε τα ποσοστά μόλυνσης δώδεκα ημέρες μετά τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης, ώστε να δοθεί χρόνος στο εμβόλιο να δράσει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως –συγκριτικά με την ομάδα που έλαβε μονάχα τις δύο «τυπικές» δόσεις του εμβολίου– τα επιβεβαιωμένα ποσοστά μόλυνσης ήταν έντεκα φορές χαμηλότερα και τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας σχεδόν είκοσι φορές χαμηλότερα στο γκρουπ που έκανε έναν τρίτο, ενισχυτικό εμβολιασμό με το σκεύασμα της Pfizer-BioNTech.
Αρκετοί ανεξάρτητοι επιστήμονες σχολίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζοντας πως τα αθροιστικά δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν πως μόνο οι ηλικιωμένοι ενήλικοι θα χρειαστούν μια ενισχυτική δόση τόσο σύντομα.
Ο τυπικός εμβολιασμός, άλλωστε, παραμένει προστατευτικός έναντι σοβαρής νόσησης και νοσηλείας στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων σε όλες τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα του στελέχους «Δέλτα» που έχει επικρατήσει.
Τα νέα, ισραηλινά δεδομένα δείχνουν πως μια ενισχυτική δόση μπορεί να αυξήσει την προστασία για μερικές εβδομάδες στους ηλικιωμένους, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς, οι οποίοι παραμένουν διχασμένοι για τα μακροπρόθεσμα οφέλη της χορήγησής της στον γενικό πληθυσμό.
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει αν οι Αμερικανοί πρέπει να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καθώς και ερευνητές από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αρκετοί ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας –συμπεριλαμβανομένου του δρος Αντονι Φάουτσι, κορυφαίου ιατρικού συμβούλου του προέδρου Μπάιντεν για την πανδημία– τάσσονται υπέρ της χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, επικαλούμενοι πως η ανοσία από τον τυπικό εμβολιασμό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε την έκκλησή του προς παγκόσμιους ηγέτες να απέχουν από τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων –τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους– με στόχο την ανοσοποίηση του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αρκετοί επιστήμονες συμφωνούν με την εκτίμηση του ΠΟΥ, αναφέροντας πως ίσως για να αποφευχθεί η εξέλιξη του ιού σε ακόμη πιο επικίνδυνες μορφές από το στέλεχος «Δέλτα» επείγει η προστασία των μη εμβολιασμένων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πάνω από 1,8 εκατομμύριο ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες έχουν ήδη λάβει ενισχυτική δόση στις ΗΠΑ.