Latest News

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ο πρωθυπουργός έβαλε από τώρα το δίλημμα των επόμενων εκλογών – Τι κρύβεται πίσω από το άνοιγμα της κυβέρνησης στη νεολαία


 Όσοι άκουσαν το διήμερο που μας πέρασε τον πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη να παρουσιάζει τις θέσεις, τις απόψεις και τα επιχειρήματα του, κατάλαβαν ένα πράγμα...

Ενώ ο ίδιος θέλει να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών, την ίδια στιγμή το αφήνει ορθάνοικτο!

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους Έλληνες δημοσιογράφους φρόντισε μάλιστα να βάλει από τώρα το δίλλημα των επόμενων εκλογών, ζητώντας αυτοδυναμία από τους ψηφοφόρους. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία στις εκλογές και εάν αυτή δεν επιτευχθεί με τις πρώτες κάλπες -όταν θα ισχύει η απλή αναλογική– θα πάει σε δεύτερη αναμέτρηση. “Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω” είπε με νόημα θέλοντας έτσι να κλείσει και όλα τα σενάρια για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Αναφερόμενος μάλιστα στους λόγους που αποκλείει αυτή την συνεργασία τόνισε: «Ότι πρέπει να σας πως πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, πολιτιστικό και αξιακό χάσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κοινωνία είναι διχασμένη. Προσπαθώ να αποφεύγω εντάσεις τις οποίες η κοινωνία απορρίπτει. Η κοινωνία έχει προχωρήσει από το 2011. Η κοινωνία θέλει ηρεμία και κανονικότητα» είπε βάζοντας ωστόσο απέναντι του το 31,53% των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.

Επιχείρησε μάλιστα να αποδημήσει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης φροντίζοντας να βάλει στο κάδρο της συνεργασίας τον πρώην υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και όχι το ΚΙΝΑΛ που όπως είναι γνωστό απευθύνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα συγκριθεί η επιλογή μίας κυβέρνησης που ζητά αυτοδυναμία παρά τις διπλές κάλπες και από την άλλη τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Θα κυβερνήσει με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω να θέλει να ζήσει ξανά ο λαός το 2015» είπε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά αυτή έγινε προφανώς για δύο λόγους. Κατ αρχήν γιατί θεωρεί ότι μέχρι τις εκλογές μπορεί να έχει αλλάξει ο πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ και άρα οι συσχετισμοί μέσα στο Κίνημα Αλλαγής να είναι υπέρ της ΝΔ και ο δεύτερος λόγος γιατί και μόνο στην αναφορά του ονόματος του Γιάνη Βαρουφάκη οι κεντρώοι ψηφοφόροι αντιδρούν αρνητικά.

Όσο για τις «γαλοπούλες που δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», η αναφορά ήταν μάλλον ατυχής, καθώς εάν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές τότε το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσει την φράση αυτή στην προεκλογική του καμπάνια…

ΟΙ νέοι ψηφοφόροι βρέθηκαν στο επίκεντρο του αφηγήματος του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα είπε ότι θα περιοδεύσει στην Ελλάδα για να μπορέσει να μιλήσει μαζί τους.

Οι πληροφορίες λένε ότι πέρα από όσα συνέβησαν τον χειμώνα στις πλατείες, ο νόμος Κεραμέως έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου καθώς έμειναν 18000 μαθητές εκτός των δημοσίων πανεπιστημίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτό το θέμα λέγοντας μάλιστα ότι ο νόμος για την παιδεία θα πρέπει να εξηγηθεί καλά σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι σωστή και πως προτιμά ένας νέος να μπει σε δημόσιο ΙΕΚ και να βγει web designer, αντί να πάει σ ένα ΑΕΙ από το οποίο δεν θα αποφοιτήσει.

Πρόσφατες μετρήσεις πάντως της (GPO) δείχνουν ότι στις ηλικίες 17-25 χρονών ο πρωθυπουργός είναι δεύτερος σε δημοφιλία μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ και στα επόμενα ηλικιακά γκρουπ των νέων  τα ποσοστά δείχνουν μεγάλη επιφυλακτικότητα και  κριτική στους  κυβερνητικούς χειρισμούς στις πυρκαγιές και την πανδημία.

Όσο για τα δεδομένα που αποφάσισε η κυβέρνηση να δώσει στις ηλικίες 15 έως 17 ετών προκύπτουν σαφώς κάποια ερωτηματικά. Κατ’ αρχήν βάση του νόμου ένα παιδί δεν μπορεί να έχει κινητό στο όνομα του. Άρα το κράτος με ποιόν θα διαπραγματευθεί; Με τον ανήλικο που θέλει περισσότερα δεδομένα ή με τους γονείς; Εάν διαπραγματευτεί με τους γονείς ποιος μπορεί να πιστέψει ότι θα υπάρξουν γονείς που θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους μόνο και μόνο επειδή θα έχουν περισσότερα δεδομένα στο κινητό τους;

Σε ότι αφορά την επιδοτούμενη εργασία των νέων και εδώ υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν αναφέρθηκε εάν θα υπάρχει συγκριμένος κόφτης, ώστε οι επιχειρηματίες να μην απολύσουν εργαζόμενους από την δουλειά τους για να προσλαμβάνουν επιδοτούμενους.

Σε ότι αφορά το πακέτο παροχών υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία χρειάζονται περισσότερη διερεύνηση όπως για παράδειγμα ποιους αφορούν. Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι «ποτέ δεν είπαμε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχουμε πει μείωση. Κάνουμε μια σύνθετη άσκηση επανυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών. Θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. Θα σας πω για τον ΕΝΦΙΑ στον προϋπολογισμό, δεν μπορώ να σας το πω τώρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στο γιατί απέπεμψε από την θέση του τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση κέρδισε το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού» χωρίς να αναφερθεί ωστόσο, στον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος όπως είναι γνωστό βρέθηκε εκτός κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι έχει συναίσθηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία επεσήμανε ότι «το ζητούμενο είναι να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και των δημοσκοπήσεων».