Latest News

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Οι γερμανικές εκλογές σε αριθμούς- Το μήνυμα της Μέρκελ και οι δημοσκοπήσεις

 


'' Ανοιχτή» παραμένει η μάχη για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις αυριανές εκλογές στη Γερμανία. 

 

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι μειώθηκε το προβάδισμα των  Σοσιαλδημοκρατών έναντι των Χριστιανοδημοκρατών. Στην έρευνα του Civey για το ZDF, το SPD παραμένει σταθερό στο 25%, αλλά το CDU ανέβηκε στο 23%

 

Άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Allensbach για την FAZ έδειξε ότι η μάχη είναι ακόμη πιο αμφίρροπη, καθώς σε αυτή την έρευνα το SPD συγκεντρώνει το 26% και το CDU το 25%. Το ίδιο «ανοιχτή» είναι η μάχη για τα άλλα κόμματα, κάτι που θα καθορίσει τη σύσταση της νέας κυβέρνησης. 

 

Στις τελευταίες έρευνες οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 16% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) είναι στο 10,5%-12%. Το ακροδεξιό AfD συγκεντρώσει το 10% και το Die Linke εμφανίζει ποσοστό 5-6%. 

 

Την ίδια ώρα, σημαντικό προβάδισμα διατηρεί ο Όλαφ Σολτς ως ο πιο δημοφιλής υποψήφιος. Το 47% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θα επέλεγαν τον Σοσιαλδημοκράτη αν ψήφιζαν απευθείας για καγκελάριο, ενώ το 20% προτιμούν τον Άρμιν Λάσετ του CDU. Μόλις το 16% επιλέγουν την Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων. 

 

Μία κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται αναπόφευκτη και η τριπλή συμμαχία εμφανίζεται πολύ πιθανό ενδεχόμενο, για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο. Το τελικό αποτέλεσμα θα έχει ευρείες συνέπειες στο πώς θα λειτουργεί η νέα κυβέρνηση, ενώ θα επηρεάσει και τον μελλοντικό ρόλο της Γερμανίας ως η κορυφαία φωνή της Ευρώπης. Αναμένονται εβδομάδες, αν όχι μήνες, εντατικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σημειώνει ο Guardian. 

 

Το μήνυμα της Μέρκελ 

 

Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε το Χριστιανοδημοκρατικό και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα να κάνουν μία τελευταία κοινή προσπάθεια για τους αναποφάσιστους. 

 

«Σε λιγότερο από 50 ώρες οι κάλπες θα έχουν κλείσει. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι που παίρνουν πάντα την απόφαση για το τι θα ψηφίσουν την τελευταία στιγμή. Επομένως, καλούμαστε ξανά όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε αυτές τις ώρες για να κερδίσουμε τις εκλογές», δήλωσε την Παρασκευή, στην τελευταία επίσημη κοινή προεκλογική συνάντηση του CDU και του CSU στο Μόναχο.

 

Η απερχόμενη καγκελάριος υπενθύμισε τη γερμανική επανένωση συνδέοντάς την με τις εκλογές. «Ακόμα και τότε ήταν σαφές ότι δεν είναι αδιάφορο το ποιος κυβερνά», ανέφερε. «Ο μετέπειτα καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε πει κάποτε για το ευρώ ότι πρόκειται για έναν πρόωρο τοκετό. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ και ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ τάχθηκαν όμως υπέρ της εισαγωγής του ευρώ. Αυτό ήταν σωστό με όλα τα προβλήματα που είχαμε για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη», συμπλήρωσε. 

 

Οι γερμανικές εκλογές σε αριθμούς 

 

- 60,4 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι που καλούνται αύριο να προσέλθουν στις κάλπες.

 

- 31,2 εκατομμύρια: Οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου, 29,2 εκατ. οι άνδρες

 

- 60,7 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017. Από τότε έως σήμερα, πέθαναν περισσότεροι από όσους στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. 

 

- 2,8 εκατομμύρια: Οι νέοι ψηφοφόροι.

 

- 9ος: Ο επόμενος ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1949.

 

- 1η φορά που εν ενεργεία Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.

 

- 5.869: Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Χέλμουτ Κολ. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν η Άγγελα Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ.

 

- 6.211: Οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag.

 

- 46: Η ηλικία του υποψήφιου βουλευτή κατά μέσο όρο.

 

- 17,1%: Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών.

 

- 47: Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές.

 

- 506: Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους.

 

- 598: Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες. Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει τη σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).

 

- 650.000: Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές.

 

- 10: Οι ώρες που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.

 

- 299: Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας. Οι περισσότερες βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (64), οι λιγότερες στη Βρέμη (2).

 

- 61η: Από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

 

- 100 εκατομμύρια ευρώ: το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών. Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ. 

 

- 26η Οκτωβρίου: Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. Έως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.

 

- 171 ημέρες: διήρκεσαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

 

- 50%: το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.