Χριστούγεννα με κορωνοιό; Αυτό το ερώτημα φαίνεται να απασχολεί τους ειδικούς καθώς η χώρα εμφανίζεται να βρίσκεται μπροστά στο 5ο κύμα της πανδημίας δεδομένου ότι και πέρσι τα δύσκολα ξεκίνησαν στα... τέλη Οκτωβρίου.
Οι προβλέψεις για την πορεία του κορωνοιού είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες δεδομένου ότι πλέον έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί, ενώ το τείχος ανοσίας – για το οποίο έγινε πολύ λόγος στο παρελθόν –έχει βγει από την ατζέντα της κυβέρνησης.
Όλα αυτά την στιγμή που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ένα βήμα πριν το μίνι lockdown ενώ η Αττική εμφανίζεται στα κόκκινα, καθώς τα λύματα στο λεκανοπέδιο δείχνουν αύξηση στο ιικό φορτίο κοντά στο 30%,.
Στη συμπρωτεύουσα το πρόβλημα λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις δεδομένου ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ κυμαίνεται μεταξύ 80% με 85%. Καθώς μάλιστα ο επόμενος μήνας, είναι μήνας με ιδιαίτερη σημασία για την Θεσσαλονίκη – γιορτάζει ο πολιούχος της πόλης Άγιος Δημήτριος -ενώ γίνεται και η μεγάλη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου με τους ειδικούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι.
Ό καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε συγκεκριμένα πως τον Οκτώβριο θα έχουμε 3.500 κρούσματα ημερησίως επισημαίνοντας ακόμα ότι το 4ο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον επόμενο μήνα παρά τη σταθεροποίηση που δείχνουν τα νούμερα.
Παράλληλα προέβλεψε ότι στο τέλος του Οκτωβρίου θα έρθει το 5ο κύμα της πανδημίας. «Θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα», είπε χαρακτηριστικά.
Χθες πάντως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών από τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών καθώς και με εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για δράσεις που θα πείσουν τους εφήβους αλλά και τους γονείς τους να εμβολιαστούν.
Την ίδια ώρα η προσοχή των ειδικών επικεντρώνεται στις αντοχές του Συστήματος Υγείας. Οι πληροφορίες και τα επίσημα στοιχεία λένε ότι τα νοσοκομεία στην Αττική αυτή την στιγμή έχουν ικανοποιητική διαθεσιμότητα και σε απλές κλίνες και σε κλίνες Μ.Ε.Θ.
Το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ωστόσο να μην μετατραπούν νοσοκομεία σε «μονοθεματικά» νοσοκομεία, δηλαδή covid, όπως ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό παρά μόνο εφόσον χρειαστεί. «Θα ανοίγουν και θα κλείνουν κλίνες όπου χρειάζεται» δηλώνουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας με έμφαση ότι «το 4ο κύμα θα συνδυαστεί και με παιδιατρικά περιστατικά, άρα πρέπει να έχουμε κλίνες και για παιδιά».
Στην περίπτωση πάντως που στα παιδιατρικά νοσοκομεία υπάρξει πληρότητα κλινών τόσο στην Αθήνα οσο και στην Θεσσαλονίκη, σχεδιάζεται συνεργασία και με ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικά μαιευτήρια, που επίσης διαθέτουν Μ.Ε.Θ. παίδων.