Τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν πλέον τα 30% των κρουσμάτων του κορωνοϊού... σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας σημείωσε για τα κρούσματα στα παιδιά ότι: «Ανακοινώσαμε ότι είχαμε την πρώτη εβδομάδα 3.500 τεστ τα οποία ήταν το 24% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή η ηλικιακή ομάδα η 4-18 έχει το 25 με 30% των κρουσμάτων καθημερινά. Είχε μία αύξηση 14% θα δούμε και το επόμενο διάστημα γιατί γνωρίζουμε ότι θέλουμε κάποιες ημέρες – εβδομάδες για να δούμε την επίδραση από το άνοιγμα των σχολείων. Το πρωτόκολλο μας είναι αρκετά αυστηρό με πάρα πολύ testing».
Για την πορεία της πανδημίας, ανέφερε ότι υπάρχει μείωση στα κρούσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την προηγούμενη εβδομάδα κατεγράφη μείωση 7% παρότι αυξήθηκαν στο διπλάσιο τα τεστ.
Για τις περιοχές που προβληματίζουν, όπως η Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι έχουν «χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και υπάρχει πιθανότητα να δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων».
Όπως είπε ακόμη, «η τακτική των τοπικών lockdown θα συνεχιστεί», ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο όριο που θα σηματοδοτήσει οριζόντια μέτρα δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα «είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων που κοιτάει η ομάδα για να κρίνει αν υπάρχει κίνδυνος για κάποια περιοχή».
Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι το 25 με 30% των κρουσμάτων πλέον αφορά ηλικίες 4-18 ετών, ενώ προέβλεψε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες τα κρούσματα θα κινηθούν στα τωρινά επίπεδα.
«Δεν προβλέπεται κάποια αύξηση, περιμένουμε να δούμε τα σχολεία, αλλά θεωρούμε ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθούμε. Θυμίζω όμως ότι σε 10 μέρες πέρυσι έγινε η αύξηση. Η πανδημία είναι εδώ και το μήνυμα είναι ένα: τα εμβόλια σώζουν ζωές. Εννιά στους 10 που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Το εμβόλιο θα μας σώσει, πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Εξι εκατομμύρια είναι ήδη εμβολιασμένοι, γίνεται προσπάθεια για αύξηση και κάθε μέρα εμβολιάζονται περισσότεροι», τόνισε.
«Η κατάσταση στη χώρα είναι σε ύφεση, και στην Ευρώπη είναι σε ύφεση. Μπροστά μας είναι ο χειμώνας και το φθινόπωρο. Θυμόμαστε ότι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου, εμείς προετοιμαζόμαστε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Γώγος: «Ανοίξτε κλίνες covid στα παιδιατρικά νοσοκομεία»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, και ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να ανοίξουμε νέες διαθέσιμες κλίνες για το επόμενο κύμα και στα παιδιατρικά τμήματα και στα παιδιατρικά νοσοκομεία.