Latest News

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Το μεγαλύτερο wealth fund του κόσμου έβγαλε 110 δισ. δολάρια σε 6 μήνες

Κέρδη ανακοίνωσε το κρατικό ταμείο διαχείρισης πλούτου της Νορβηγίας (ΝΒΙΜ) ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων -το μεγαλύτερο wealth fund ...

στον κόσμο.

 

Μετά την ενίσχυση της αξίας των μετοχών στο χαρτοφυλάκιο του, το Ταμείο εμφάνισε αποδόσεις 990 δισ. νορβηγικών κορόνων (περίπου 110 δισ. δολαρίων) στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου.

 

«Οι επενδύσεις σε μετοχές είχαν την πιο θετική συμβολή στις αποδόσεις στο α' εξάμηνο του έτους, και ιδιαίτερα οι επενδύσεις στις κλάδους της ενέργειας και του finance. Οι επενδύσεις σε ενεργειακές εταιρείες έφεραν αποδόσεις 19,5%», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Nicolai Tangen.

 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το νορβηγικό fund είχε επιστροφές 9,4% στο α' εξάμηνο του 2021, χάρη σε μια σειρά επενδύσεων σε ενεργειακές, χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές εταιρείες, ενώ μόνο από τις τοποθετήσεις στις μετοχές, είχε επιστροφές 14%, με τις επενδύσεις στην ενέργεια να αποδίδουν κατά σχεδόν 20%. 

 

Το κρατικό ταμείο διαχείρισης πλούτου της Νορβηγίας ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’90, με στόχο τη διαχείριση και την αξιοποίηση των κρατικών εσόδων από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.