Latest News

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Μπάιντεν: Ο στρατός των ΗΠΑ θα παραμείνει στο Αφγανιστάν μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση


Ο 
Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μέλη του στρατού των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών...

στη χώρα, ακόμη κι αν σημαίνει πως θα βρίσκονται εκεί πέραν της 31ης Αυγούστου.

 

«Αν συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί Αμερικανοί πολίτες, θα παραμείνουμε ωσότου να τους απομακρύνουμε όλους», είπε στο ABC News, χωρίς να ξεκαθαρίσει ωστόσο ποιες είναι οι προθέσεις του για τους Αφγανούς που δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι στιγμής.

 

«Αναπόφευκτο η αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ να δημιουργήσει "χάος"»

 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής «χάος». 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις από διάφορες πλευρές μετά την ταχεία κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

 

Ερωτηθείς εάν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορούσε να γίνει καλύτερα, απάντησε: «Όχι [...]. Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς το συνεπακόλουθο χάος- δεν ξέρω πώς μπορούσε να γίνει αυτό».

 

Επιπλέον αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ συναντούν «περισσότερες δυσκολίες» στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν από τη χώρα Αφγανούς από ό,τι Αμερικανούς, καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.

 

Στο χαμηλότερο επίπεδο το ποσοστό δημοτικότητας του Μπάιντεν

 

Κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο της επτάμηνης προεδρίας του, έπεσε το ποσοστό δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν με την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

 

Το ποσοστό δημοτικότητας έπεσε στο 46% από 53% που ήταν μόλις την Παρασκευή σε παρόμοια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

 

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου μειώθηκε καθώς οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, διαγράφοντας δύο δεκαετίες αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα που στοίχισε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στους φορολογούμενους και χιλιάδες ζωές Αμερικανών.

 

Ωστόσο, πλειοψηφία τόσο Ρεπουμπλικανών όσο και Δημοκρατικών ψηφοφόρων δήλωσε ότι το χάος αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να φύγουν.

 

Ξεχωριστή δημοσκόπηση του Ipsos, η οποία διεξήχθη επίσης τη Δευτέρα, έδειξε ότι σε λιγότερους από τους μισούς Αμερικανούς άρεσε ο τρόπος που ο Μπάιντεν ηγήθηκε της αμερικανικής στρατιωτικής και διπλωματικής προσπάθειας στο Αφγανιστάν φέτος.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα εξήρε τις αφγανικές δυνάμεις, λέγοντας ότι είναι «τόσο καλά εξοπλισμένες όσο οποιεσδήποτε στον κόσμο», έλαβε τα χειρότερα ποσοστά σε σχέση με τους άλλους τρεις προέδρους που βρέθηκαν στο τιμόνι των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πιο μακροχρόνιου πολέμου της χώρας.