Latest News

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Απαγορεύεται η μουσική στο Αφγανιστάν, λέει ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν

 

H μουσική δεν θα επιτρέπεται υπό τη νέα κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης...

Zabihullah Mujahid.

 

Αν και επιδίωκε να μεταφέρει μια πολύ πιο ανεκτική εικόνα των Ταλιμπάν, στην πρώτη του συνέντευξη με δυτικά μέσα ενημέρωσης από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν, ο  Zabihullah Mujahid επιβεβαίωσε ότι «Η μουσική δεν θα επιτρέπεται σε δημόσιο χώρο».

 

«Η μουσική απαγορεύεται στο Ισλάμ», είπε, «αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να μην κάνουν τέτοια πράγματα, αντί να τους πιέσουμε».

 

Υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990, η μουσική, τηλεόραση και κινηματογράφος απαγορευόταν αυστηρά και η παραβίαση των κανόνων θα μπορούσε να φέρει σοβαρές επιπτώσεις.

 

Ο Zabihullah Mujahid παρουσίασε ένα πορτρέτο μιας ομάδας που σκοπεύει να ανοικοδομήσει μια χώρα κλονισμένη από δεκαετίες πολέμου.

 

«Θέλουμε να χτίσουμε το μέλλον και να ξεχάσουμε τι συνέβη στο παρελθόν», δήλωσε ο Mujahid, σε συνέντευξή του στους New York Times.

 

Απέρριψε τους διαδεδομένους φόβους ότι οι Ταλιμπάν εκδικούνται ήδη εκείνους που τους αντιτάχθηκαν και θέλουν να επαναφέρουν τους σκληρούς ελέγχους στις γυναίκες που τους έκαναν διαβόητους όταν κυβέρνησαν τη χώρα πριν από 20 χρόνια.

 

Η συνέντευξη ήρθε μόλις μια μέρα αφότου ο Mujahid προειδοποίησε τις γυναίκες του Αφγανιστάν ότι θα ήταν πιο ασφαλές για αυτές να παραμείνουν στο σπίτι τους, μέχρι να εκπαιδευτούν περισσότερο οι μαχητές των Ταλιμπάν στο πώς να μην τις κακομεταχειρίζονται.

 

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν πρότεινε ότι μακροπρόθεσμα, οι γυναίκες θα είναι ελεύθερες να ξαναρχίσουν την καθημερινότητά τους.

 

Οι ανησυχίες ότι οι Ταλιμπάν θα τις αναγκάσουν ξανά να μείνουν στα σπίτια τους ή να καλύψουν τα πρόσωπά τους είναι αβάσιμες, είπε.

 

Πρόσθεσε ότι η απαίτηση να συνοδεύονται από άντρα κηδεμόνα, γνωστό ως μαχράμ, έχει παρεξηγηθεί. Ισχύει μόνο για ταξίδια τριών ημερών ή περισσότερο, είπε.

 

«Αν πάνε στο σχολείο, στο γραφείο, στο πανεπιστήμιο ή στο νοσοκομείο, δεν χρειάζονται μαχράμ», διευκρίνισε ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

 

Πρόσφερε επίσης διαβεβαιώσεις στους Αφγανούς που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, λέγοντας, πως σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα που βασίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου του την περασμένη Τρίτη, δεν θα εμποδιστεί η είσοδος στο αεροδρόμιο των ατόμων με έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.

 

«Είπαμε ότι δεν επιτρέπεται να πάνε άτομα που δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα», είπε ο Mujahid. «Χρειάζονται διαβατήρια και θεωρήσεις για τις χώρες στις οποίες θα μεταβούν και στη συνέχεια μπορούν να φύγουν αεροπορικώς. Εάν τα έγγραφά τους είναι έγκυρα, τότε δεν πρόκειται να ρωτήσουμε τι έκαναν πριν».


Αρνήθηκε επίσης τι κατηγορίες ότι οι Ταλιμπάν αναζητούσαν πρώην διερμηνείς και άλλους που εργάζονταν για τον αμερικανικό στρατό και υποστήριξε ότι θα είναι ασφαλείς στη χώρα τους. Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις προσπάθειες εκκένωσης από τη Δύση.

 

«Δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στη χώρα μας και να αφαιρούν το ανθρώπινο δυναμικό μας: γιατρούς, καθηγητές και άλλους ανθρώπους που χρειαζόμαστε εδώ», είπε. «Στην Αμερική, μπορεί να καταλήξουν να πλένουν πιάτα ή να γίνουν μάγειρες. Είναι απάνθρωπο».

 

Την τελευταία δεκαετία, ο Mujahid ήταν ο βασικός σύνδεσμος μεταξύ των μαχητών και των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης, αλλά παρέμεινε άγνωστος ως φυσιογνωμία.

 

Την Τετάρτη, παραχώρησε τη συνέντευξη στο Υπουργείο Πληροφοριών και Πολιτισμού καθώς οι ηγέτες των Ταλιμπάν και άλλοι Αφγανοί συμμετείχαν σε εκτεταμένες συζητήσεις για το μελλοντικό σχήμα της χώρας.

 

Θεωρείται πιθανώς ο μελλοντικός υπουργός πληροφοριών και πολιτισμού. Γνωρίζει τις κύριες γλώσσες της χώρας,  είναι 43 ετών και περιέγραψε τον εαυτό του ως ιθαγενή της επαρχίας Πακτία και απόφοιτο της ισλαμικής νομολογίας από τη γνωστή Darul Uloom Haqqania στο Πακιστάν.

 

Παρά την τεταμένη κατάσταση στο αεροδρόμιο την Τετάρτη, όπου χιλιάδες άνθρωποι ήταν ακόμα συνωστισμένοι γύρω από τις περισσότερες πύλες εισόδου, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ταλιμπάν θα χτίσουν καλές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας τομείς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την εξάλειψη της διακίνησης του όπιου και τη μείωση των προσφύγων στη Δύση.