Μαύρο και γκρίζο συνυπάρχουν με τα χρώματα, όπως και το χαμόγελο με το δάκρυ, στο συγκλονιστικό σκίτσο της Αφανής καλλιτέχνιδος, Σάρας Ραχμάνι, με το οποίο... απεικονίζει το πέρασμα της πατρίδας της στους Ταλιμπάν.
Η Ραχμάνι και η οικογένειά της μετέβησαν στην Αμερική πριν από τέσσερα χρόνια με ειδικές μεταναστευτικές βίζες. Ο πατέρας της εργαζόταν σε αμερικανική εταιρεία. Τώρα η Ραχμάνι πηγαίνει σε σχολή πολιτικών μηχανικών στις ΗΠΑ, ενώ η τέχνη είναι το χόμπι της .
Tο συγκεκριμένο σκίτσο ξεκίνησε να το σχεδιάζει πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, και το ολοκλήρωσε μετά.
Το πριν και το μετά
«Ξεκίνησα να ζωγραφίζω μια όμορφη κοπέλα όπως συνηθίζω, γιατί μου αρέσει να δείχνω τις όμορφες πλευρές των ανθρώπων μου, τον πολιτισμό μου και τα όμορφα παιδιά μας εκεί», είπε στο CNN. «Ξεκίνησα να σχεδιάζω και να χρωματίζω τα μάτια. Μετά από μερικές μέρες … (οι Ταλιμπάν) κατέλαβαν την Καμπούλ και ο πόνος στην καρδιά μου ήταν μεγάλος».
Το κορίτσι είναι στο κέντρο της εικόνας. «Βλέπετε την καλή πλευρά, όταν έχει ένα θραύσμα φωτός – όλα αφορούν την καλή πλευρά του Αφγανιστάν μου πριν καταλάβουν οι Ταλιμπάν τη χώρα μας…
Είναι ένα χαρούμενο κορίτσι και έχει βρώμικα χέρια από το παιχνίδι με άλλα παιδιά», πρόσθεσε.
Δείχνοντας το κίτρινο λουλούδι στην κορυφή, η Ραχμάνι είπε: «Και αυτό είναι ένα όμορφο λουλούδι που παίρνει από τον παππού της».
Το μαντήλι στο κεφάλι της κοπέλας είναι πράσινο – το χρώμα της ειρήνης, της χαράς και της ευτυχίας για τους Αφγανούς, εξήγησε. «Είναι ένας γαλάζιος ουρανός γεμάτος ειρήνη, ηλιόλουστες μέρες, ευτυχία και πουλιά που πετούν αντί για αεροπλάνα του στρατού».
Στο κάτω αριστερό μέρος του πίνακα τοποθέτησε τα χρώματα της εθνικής σημαίας του Αφγανιστάν. Δύο γυναίκες απεικονίζονται να φορούν παραδοσιακό φόρεμα, με πλεξούδες και κοσμήματα που δείχνουν τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας, όπως είπε η καλλιτέχνις.
Η μια χορεύει τον παραδοσιακό αφγανικό χορό ο οποίος χορεύεται σε γάμους, ενώ η άλλη γράφει «ειρήνη» στα Φαρσί, χρησιμοποιώντας το μαύρο μέρος της αφγανικής σημαίας ως μαυροπίνακα.
Στη δεξιά γκρι πλευρά , ωστόσο, απεικονίζονται οι απελπισμένοι άνθρωποι που φέρεται να έπεσαν από αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατά τη χαοτική εκκένωση της Καμπούλ.
Κάτω από αυτούς βρίσκονται «άνθρωποι που περιμένουν στην πύλη του αεροδρομίου με τα χαρτιά τους, και μερικοί από αυτούς χωρίς τίποτα … και ο τύπος που προσπαθεί να στείλει το μωρό του (πάνω από το φράχτη) για να βεβαιωθεί ότι θα είναι ασφαλές », είπε η Ραχμάνι.
«Είναι φρικτά εκεί πέρα»
Η Ραχμάνι είπε ότι τώρα οι σκέψεις της είναι με την οικογένεια και τους φίλους της που παραμένουν στη χώρα. «Όλες αυτές τις ημέρες, έχασα το μέτρημα, απλά επικεντρωνόμαστε να βγάλουμε τις οικογένειές μας από το Αφγανιστάν. Είναι φρικτά εκεί πέρα».
Πριν μετακομίσει, η Ραχμάνι είχε επαρακολουθήσει μαθήματα πολιτικών μηχανικών στην Καμπούλ, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. «Λυπάμαι πραγματικά για το κολλέγιό μου και τα κορίτσια που δούλευαν μαζί μου εκεί», είπε. «Είναι πραγματικά απογοητευμένοι και πραγματικά σε άσχημη κατάσταση. Δεν ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον τους.»
Η Ραχμάνι είπε ότι πολλές από τις νέες γυναίκες με τις οποίες πήγε στο κολέγιο δούλευαν σε γραφεία αλλά τώρα είναι άνεργες και αγωνίζονται. Τους έχουν πει ότι δεν μπορούν να φορέσουν αυτό που θέλουν και πρέπει να συνοδεύονται από έναν άντρα όταν φεύγουν από τα σπίτια τους.