Με το σχήμα, αλλά και το χρώμα τους να θυμίζουν… τηγανητό αυγό, σε μεγάλο μέγεθος, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να απαθανατίσουν το θέαμα με τα κινητά τους τηλέφωνα, ψάχνοντας παράλληλα στο διαδίκτυο να μάθουν το είδος στο οποίο ανήκουν οι εντυπωσιακές μέδουσες.
Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr, ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, πρόκειται για ένα πολύ κοινό είδος “Cotylorhiza tuberculata”, το οποίο εμφανίζεται στα νερά της χώρας μας εδώ και περίπου 50 χρόνια, ενώ τώρα είναι η περίοδος αναπαραγωγής και είναι λογικό να παρασύρεται. Συμπληρώνει δε, ότι σιγά – σιγά θα έρθουν και οι μεγάλες μπλε μέδουσες “Rhizostoma” καθώς τώρα είναι η εποχή τους και δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο.
Σημειώνεται ότι, όσοι δουν οποιαδήποτε μέδουσα, μπορούν με τη σειρά τους να την τραβήξουν φωτογραφία και να την «ανεβάσουν» στο inaturalist.org βάζοντας το είδος της μέδουσας, την ημερομηνία που την είδαν και την ακριβή τοποθεσία. Με αυτό τον τρόπο ενημερώνεται ο ειδικός χάρτης της Google, οι λουόμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο υπάρχουν μέδουσες και παράλληλα βοηθούν ερευνητές και βιολόγους να τις παρατηρήσουν καλύτερα και να εξιχνιάσουν αυτό το φαινόμενο