Οι Κυκλάδες δεν καταλαβαίνουν ούτε από κρίση, αλλά ούτε κι από κορωνοϊό, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις τιμές των εξοχικών... σύμφωνα με την τελευταία ετήσια ανάλυση της εταιρείας εκτίμησης ακινήτων Geoaxis.
Συγκεκριμένα σε τρία από τα πιο γνωστά τουριστικά νησιά του Αιγαίου και σε άλλα δύο που έχουν το προνόμιο να είναι πολύ κοντά στην Αθήνα οι κατοικίες σημείωσαν αύξηση τιμών.
Πρόκειται για σταθμισμένη ανάλυση σε παραθεριστικές κατοικίες σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Κύθνο και Τζια, με τους ερευνητές να καταλήγουν μεταξύ άλλων πως δημιουργούνται δύο «ταχύτητες» παραθεριστικών κατοικιών (οι πολυτελείς και οι συμβατικές), αλλά και στο ότι ακόμη κι αν οι τιμές πώλησης αυξάνουν υπολείπονται των επιπέδων του 2013, γεγονός που σηματοδοτεί ενδεχομένως σημαντικά περιθώρια ανόδου τα προσεχή χρόνια.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Geoaxis και τα πέντε νησιά της μελέτης καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης τυπικών θερινών εξοχικών κατοικιών. Η αύξηση μετρήθηκε σε μέσο όρο 5,2% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020 και 6,9% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2019, αν και συγκριτικά με το 2013 η αγορά εξακολουθεί ακόμη να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 5,63%.
Αναφορικά με τις πολυτελείς κατοικίες, η εικόνα σε σχέση με πέρσι είναι σχετικά σταθεροποιημένη καθώς μικρή μείωση παρουσιάζουν η Σαντορίνη, η Τζια και η Πάρος, ενώ η Κύθνος παρουσιάζει μικρή αύξηση. Η Μύκονος διατήρησε σχεδόν σταθερές τις υψηλές διάμεσες τιμές της.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Geoaxis, η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος με 2.370 ευρώ/τμ και ακολουθούν η Πάρος με 1.935 ευρώ/τμ και η Σαντορίνη με 1.849 ευρώ/τμ. Η Τζιά καταγράφει 1.843 ευρώ /τμ και η Κύθνος 1.419 ευρώ/τμ.
Αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ του 1ου εξαμήνου 2021 και του 1ου εξαμήνου 2020 καταγράφεται άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 5,2% και για τα συγκεκριμένα πέντε νησιά που παρακολουθούνται συστηματικά από την Geoaxis από το 2014. Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν, η Τζιά (7,9%), η Μύκονος (6,6%), η Πάρος (5,9%), ενώ έπονται η Κύθνος (4,4%) και η Σαντορίνη (1%).
Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο με διάμεση επιφάνεια 238τμ και στη Σαντορίνη με 140τμ. Στα υπόλοιπα τρία νησιά, οι διάμεσες επιφάνειες κινούνται μεταξύ 115 – 130τμ. Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά σε όλα τα νησιά είναι 7 έτη πλην της Κέας, όπου το απόθεμα είναι αρκετά πιο νέο, με διάμεση ηλικία τα 4 έτη.
Πάντως η συγκριτική ανάλυση των στοιχείων που επεξεργάζεται τα τελευταία 9 χρόνια το Παρατηρητήριο Αξιών, καταλήγει πως οι αξίες των θερινών κατοικιών εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2013, αφού μεταξύ του 2ου τριμήνου 2013 και του 2ου τριμήνου 2021 καταγράφεται μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 5,63% και για τα πέντε παραπάνω νησιά που παρακολουθούμε. Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη μείωση (11,59%) καταγράφεται στην Κύθνο και μικρότερη στη Μύκονο (0,75%).
Χάσμα για πολυτελή ακίνητα
Και στα πέντε νησιά της μελέτης υπάρχουν περιοχές αλλά και ακίνητα που χαρακτηρίζονται prime και άρα «ξεφεύγουν» από το μέσο όρο τιμών. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή με 12.488 ευρώ/τμ και ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.385 ευρώ /τμ και η Πάρος με 7.485 ευρώ/τμ. Η Τζια καταγράφει 4.947 ευρώ /τμ και η Κύθνος 3.182 ευρώ/τμ.
Έτσι, στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,3 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,6 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Κύθνο 2,2 φορές και στην Κέα 2,7 φορές.
Σύμφωνα με τη ανάλυση, η αγορά των πολυτελών κατοικιών καταλαμβάνει περίπου το 10-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες. Κατά τις εκτιμήσεις της Geoaxis για όλο το απόθεμα κατοικιών στα συγκεκριμένα 5 νησιά η πλειονότητα των αγοραστών προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση χρυσής visa.