Σοκ και αγανάκτηση προκαλεί σε χιλιάδες συνταξιούχους η ανακάλυψη από τον λογιστή ή τους ίδιους ότι θα πληρώσουν αναδρομικά φόρο, τριπλάσιο από τα αναδρομικά που ...έλαβαν από το κράτος.Ηλικιωμένοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται επειδή –μετά και από όλες τις μνημονιακές ή δικαστικές ανατροπές – ουδείς γνωρίζει τι σύνταξη παίρνει, τι περικοπές είχε, τι αναδρομικά δόθηκαν, πότε μπήκαν και πότε πρέπει να δηλωθούν. Και όπως αποκαλύπτει το newmoney.gr καλούνται να πληρώσουν και φόρο 300% σε αναδρομικά που…. δεν κατάλαβαν καν ότι τα πήραν, επειδή ήταν ασήμαντα σε αξία, αλλά και επειδή ο ΕΦΚΑ δεν τα εμφάνισε σε ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης, για να πληροφορηθούν οι δικαιούχοι.
Τα βάσανα για τους φορολογουμένους αυτούς δεν έχουν τέλος:
1. Πρέπει εφέτος να κάνουν 3 δηλώσεις φόρου εισοδήματος, και όχι μόνον μία. Εκτός από τα εισοδήματα του 2020, πρέπει να κάνουν και δύο ξεχωριστές δηλώσεις για όσα αναδρομικά συντάξεων πήραν πέρυσι για το 2015 και το 2016, ώστε να πληρώσουν τον φόρο που θα πλήρωναν κανονικά τότε, αν έπαιρναν τα λεφτά αυτά στην ώρα τους χωρίς περικοπές.
Για να γνωρίζουν αν πρέπει να κάνουν αναδρομικές δηλώσεις και τι πόσα θα δηλώσουν, θα πρέπει να μπουν και να δουν την βεβαίωση αποδοχών του 2020 στο Taxisnet. Εκεί το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν αναρτήσει τα σχετικά ποσά που έλαβαν για το 2015 και το 2016 οι δικαιούχοι.
2. Η υποβολή των δύο αυτών “έξτρα” δηλώσεων Ε1 έχει τυποποιηθεί και προσυμπληρωθεί για διευκόλυνσή τους από την ΑΑΔΕ. Δεν χρειάζεται να πάνε στην εφορία αλλά γίνεται ηλεκτρονικά. Στην πλατφόρμα Taxisnet είναι πλέον διαθέσιμη η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων αυτών. Ωστόσο -καθώς αφορά και ανθρώπους κάποιας ηλικίας- και πάλι προκύπτει μπέρδεμα: τα αναδρομικά ποσά ανάγονται μεν στις συντάξεις του 2015 και του 2016 και επιμερίζονται στην χρονιά που αντιστοιχούν, αλλά αυτά πρέπει να υποβληθούν σαν δηλώσεις του 2016 και του 2017 αντίστοιχα. Καλό συνεπώς θα ήταν ίσως, δίπλα στην ένδειξη για το φορολογικό «έτος αναφοράς», να αναγράφεται και το έτος δήλωσης -ειδικά όταν πέφτουν μαζεμένα αναδρομικά πολλών ετών σε χιλιάδες δικαιούχους.
3. Θα νόμιζε κανείς ότι η 3η «ταλαιπωρία» θα ήταν να βγει το εκκαθαριστικό και να το πληρώσει ο φορολογούμενος. Αλλά δεν εξαντλείται εκεί το πρόβλημα! Υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν τους αφήνει το σύστημα να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση του 2017 για τα εισοδήματα του 2016 προκειμένου να δηλώσουν τα αναδρομικά που πήραν το 2020.
Γιατί;
Διότι για το έτος εκείνο (2016) το σύστημα «βρίσκει» ότι οι ίδιοι το 2018 είχαν πάρει και άλλα αναδρομικά, αλλά δεν τα είχανε δηλώσει με τη δήλωση του 2019. Και επειδή είναι προσυμπληρωμένη και η τροποποιητική δήλωση για τα αναδρομικά που έλαβαν το 2018, το Taxisnet δεν τους εμφανίζει την δυνατότητα να υποβάλουν τα αναδρομικά που πήραν το 2020. Πρέπει πρώτα να δηλώσουν εκείνα από το 2018 και μετά θα ανοίξει να δηλώσουν και τα περσινά.
Μπέρδεμα…
Αποτελεί φορολογική υποχρέωση, θα πει κανείς…
Η πραγματική αδικία όμως ξεκινά από εδώ και μετά:
Σε αντίθεση με τα αναδρομικά του 2020 για τη διετία 2015-2016 που ανέρχονταν σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ, τα ποσά για τα αναδρομικά του 2018 ήταν σε χιλιάδες περιπτώσεις ασήμαντα, κάτω και από 50 ευρώ μόλις. Προκαλούν όμως αδικαιολόγητα υπερβολική ταλαιπωρία στους ηλικιωμένους δικαιούχους.
Ιδού ένα πραγματικό παράδειγμα, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της στρέβλωσης που προκαλείται:
– Συνταξιούχος πήρε πάνω από 1.000 ευρώ αναδρομικά το 2020 αλλά μόλις 44 ευρώ αναδρομικά το 2018
– Τα αναδρομικά που πήρε το 2018, ίσως δεν τα κατάλαβε καν ότι τα πήρε, γιατί εκτός από το αποδεικτικό του ΑΤΜ όταν καταβλήθηκαν, ο συνταξιούχος δεν είχε τότε άλλη ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ. Το 2018 ο ΕΦΚΑ δεν έδινε καν εκκαθαριστικά μηνιαία συντάξεων στους συνταξιούχους!
– Πράγματι, αυτά τα 44 ευρώ δεν κατάλαβε καν ότι τα πήρε, γιατί απλώς μιας μέρα του 2018 προστέθηκαν μηχανογραφικά σαν μια γραμμή στις κινήσεις πιστώσεων και αναλήψεων στα υπόλοιπα των τραπεζικών του καταθέσεων. Για αυτό το 2019 ο συνταξιούχος δεν υπέβαλε τροποποιητική δήλωση στο έτος 2017, για τα εισοδήματα του 2016. Όχι γιατί ήθελε να φοροδιαφύγει και να αποκρύψει τα 44 ευρώ, αλλά γιατί δεν θυμόταν καν ότι τα πήρε και δεν αναζήτησε την Βεβαίωση αποδοχών της χρονιάς εκείνης αφού τα ποσά προσυμπληρώνονται αυτόματα στο Ε1 και δεν είχε κατά νου ότι έπρεπε να ψάχνει να βρει πριν δηλώσει τις συντάξεις του, αν πήρε και άλλα που δεν τα ήξερε.
– Πάει όμως εν έτει 2021 να υποβάλει την τροποποιητική δήλωση στο 2017 για τα αναδρομικά του 2016 που τα πήρε το 2018, ώστε να προχωρήσει και στην άλλη δήλωση στο 2017 για τα καινούργια αναδρομικά του 2016 που τα πήρε το 2020. Και τότε διαπιστώνει ότι υποβάλλοντας εκπρόθεσμα την προσυμπληρωμένη δήλωση του 2018 για τα 44 ευρώ, το Taxisnet του βγάζει να πληρώσει χρεωστικό φόρου 135 ευρώ, δηλαδή 300% του ποσού που έλαβε!
Προφανώς ο συνταξιούχος είχε εισπράξει ποσά αναδρομικών και θα όφειλε να πληρώσει φόρο. Ωστόσο τα 44 ευρώ που πήρε, δεν αξίζουν τόση ταλαιπωρία, ούτε να τα δώσει κανείς σε λογιστή για να του τα δηλώσει στην εφορία. Αν βέβαια επρόκειτο για εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ, τότε θα είχαν αξία και λόγο τα 100 ευρώ πρόστιμο συν φόροι συν προσαυξήσεις εκπροθέσμου καταβολής που επιβάλλονται στην περίπτωση αυτή.
Πρόκειται όμως για ασήμαντα ποσά, τα οποία η ίδια η φορολογική διοίκηση τα γνωρίζει και τα έχει προσυμπληρώσει μάλιστα. Προφανώς δεν μπορούν να εκληφθούν ως αδίκημα φοροδιαφυγής εκ μέρους του φορολογουμένου. Αλλά ακόμα και αν ήταν απόπειρα φοροδιαφυγής, ο τριπλασιασμός της βασικής οφειλής φαντάζει απαράδεκτα τιμωρητικός, καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας εν σχέσει με τα όρια ποινών που επιβάλλει ο νόμος και σε πολύ βαριά αδικήματα παραβίασης της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας. newmoney.gr