Ένα 12χρονο αγόρι έβγαλε 338.566 ευρώ κατά τη διάρκεια των σχολικών του διακοπών πουλώντας έργα τέχνης που ...σχεδόν «δεν υπάρχουν».
Ο ανήλικος από το Λονδίνο κατάφερε να συγκεντρώσει την αναπάντεχη περιουσία του, χάρη στη σειρά ψηφιακών έργων που δημιούργησε, τις περίφημες Weird Whales τις οποίες πούλησε ως NFT στο Διαδίκυτο.
Ο λόγος για τον Benyamin Ahmed που πληρώθηκε σε κρυπτονομίσματα Ethereum για να παραδώσει τα κλειδιά των πολύ χαρακτηριστικών και ελαφρώς «πιξελιασμένων» φαλαινών του. Ο μικρός κατάφερε έτσι να γίνει βαθύπλουτος από αυτή την ηλικία, χωρίς καν να ανοίξει δικό του τραπεζικό λογαριασμό.
«Η συμβουλή μου σε άλλα παιδιά που ίσως θέλουν να μπουν στο χώρο, είναι να μην πιεστούν να γράψουν κώδικα επειδή αισθάνονται εξωτερική πίεση - αν σας αρέσει η μαγειρική, ασχοληθείτε με τη μαγειρική, αν σας αρέσει ο χορός, κάντε χορό, απλώς κάντε όσο καλύτερα μπορείτε».
Ο πατέρας του Benyamin, ο κύριος Imran, είναι προγραμματιστής που εργάζεται στα οικονομικά, και είχε ενθαρρύνει τον Benyamin και τον άλλο του γιο, τον Yousef, να ξεκινήσουν τον προγραμματισμό από την ηλικία των πέντε ετών. Τα παιδιά είχαν το πλεονέκτημα της βοήθειας και των συμβουλών του πατέρα του.
«Ήταν μία ευχάριστη δραστηριότητα, και κατάλαβα πάρα πολύ νωρίς ήταν απορροφούσαν και ήταν πολύ καλοί», λέει ο πατέρας. «Έτσι, ξεκινήσαμε λίγο πιο σοβαρά και τώρα πια το κάνουμε κάθε ημέρα. Αλλά δεν μπορείς να συμπτύξεις αυτά τα πράγματα, δεν μπορείς να πεις "θα μάθω προγραμματισμό σε τρεις μήνες"».
Τα παιδιά ασχολούνταν αρχικά 20 με 30 λεπτά την ημέρα κάνοντας ασκήσεις - ακόμα και μέσα στις διακοπές τους. Οι «Αλλόκοτες Φάλαινες» είναι η δεύτερη ψηφιακή συλλογή του Benyamin, μετά από ένα άλλο, εμπνευσμένο από το Minecraft που πωλήθηκε για πολύ λιγότερα χρήματα.
Για τις φάλαινες, άντλησε έμπνευση από ένα γνωστό meme και ένα πολύ χαρακτηριστικό στυλ της ποπ κουλτούρας, αλλά χρησιμοποίησε το δικό του πρόγραμμα για να δημιουργήσει το σετ των 3.350 emoji φαλαινών.
«Ήταν πολύ ενδιαφέρον να τις βλέπω όλες μαζί να «εκκολάπτονται», καθώς εμφανίζονταν αργά στην οθόνη μου». Τώρα ο νεαρός μαθητής εργάζεται ήδη πάνω στην τρίτη συλλογή του, αυτή την φορά με θέμα τους σούπερ-ήρωες. Θέλει να φτιάξει και ένα παιχνίδι με φάλαινες. «Θα ήταν καταπληκτικό».
Ο χώρος της τέχνης πάντως εμφανίζεται γενικά διχασμένος γύρω από τα NFT. Κάποιοι καλλιτέχνες επισημαίνουν πως είναι ένα πολύ χρήσιμο μέσο κερδοφορίας. Και τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερα έργα NFT πωλούνται έναντι τεράστιων ποσών
Αλλά πλάι σε αυτές τις ιστορίες, άλλοι εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό. Ένας βετεράνος των δημοπρασιών στον οίκο Christie's, ο Τσαρλς Άλσοπ, επιμένει πως «δεν έχουν κανένα νόημα»: «Η ιδέα του να αγοράζεις κάτι που δεν είναι εκεί, είναι αλλόκοτη. Όσοι επενδύουν σε αυτό είναι ελαφρώς ανόητοι, αλλά ελπίζω να μην χάσουν τα χρήματά τους».