Δημόσια έρευνα για τη δολοφονία της Μαλτέζας ερευνητικής δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία καταδεικνύει το κράτος υπεύθυνο για τον... θάνατό της.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Μάλτας, το κράτος απέτυχε να αξιολογήσει σωστά τους κινδύνους που διέτρεχε η ζωή τής ρεπόρτερ και να κάνει τις εύλογες ενέργειες για την αποσόβησή τους.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η έρευνα επικεντρώθηκε στις μαρτυρίες δεκάδων μαρτύρων, πολιτικών, δημοσιογράφων, ερευνητών. Στην αναφορά των 437 σελίδων, η έρευνα καταλήγει πως «το κράτος δημιούργησε μια ατμόσφαιρα ατιμωρησίας από τα υψηλότερα κλιμάκιά της».
Η έρευνα που διενεργήθηκε από έναν εν ενεργεία δικαστή και δύο συνταξιούχους, διαπιστώνει πως η κουλτούρα αυτή ασυλίας στην τότε κυβέρνηση εξαπλώθηκε και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής.
«Τα πλοκάμια της ατιμωρησίας έπειτα εξαπλώθηκαν και σε άλλα ρυθμιστικά σώματα και την αστυνομία, οδηγώντας στην κατάρρευση του κράτους δικαίου» αναφέρει μεταξύ άλλων η έρευνα.
Η Γκαλίζια σκοτώθηκε σε επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο σπίτι της τον Οκτώβριο του 2017. Η υπόθεση είχε δαιδαλώδεις προεκτάσεις που άγγιζαν και τα υψηλότερα κλιμάκια της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
Το 2019, ο τότε πρωθυπουργός Ζόζεφ Μουσκάτ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, μετά από έρευνα που «έδειχνε» ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση στενούς συνεργάτες του.
Ο ίδιος, παρόλα αυτά, αρνήθηκε κάθε κατηγορία περί διαφθοράς.
Αποκαλούμενη και «γυναίκα Wikileaks», η Γκαλιζία αποκάλυψε εκτεταμένα δίκτυα διαφθοράς εντός και εκτός Μάλτας.
Στα 53 της χρόνια, είχε ήδη περάσει τρεις δεκαετίες στη δημοσιογραφία. Ενώ μέσω του δημοφιλούς μπλογκ της δεν σταματούσε να καταγγέλλει Μαλτέζους πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους για διαφθορά.
Σκληρή επικρίτρια της κυβέρνησης, το 2017 πυροδότησε πρόωρες εκλογές με τις αποκαλύψεις της που συνέδεαν τον Μουσκάτ με το σκάνδαλο των Panama Papers.