Η χθεσινή απότομη έκρηξη των κρουσμάτων αιφνιδίασε σε έναν βαθμό και προκάλεσε έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, παρά την συνεχή αυξητική τάση των... τελευταίων ημερών.
Πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με την επιτροπή των ειδικών, αναζητά το πώς θα περιοριστεί η εξάπλωση του 4ου κύματος της πανδημίας στην χώρα καθώς είναι δύσκολο πλέον να αποτραπεί.
Σε αυτό, «κλειδί» θεωρείται από όλους η γρήγορη και μαζική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και πέρα από το νέο πλέγμα μέτρων που αναζητούνται χωρίς να κλείσει η οικονομία, σχεδιάζονται και δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές.
Όλα δείχνουν ότι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν άμεσα θα περιλαμβάνουν οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και μπαρ να λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.
Επίσης θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πλήρης και ολική επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες.
Συνεχή «καμπανάκια» κινδύνου από τους επιστήμονες
Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι τοποθετήσεις-προειδοποιήσεις ειδικών και επιστημόνων ότι πρέπει να παρθούν νέα μέτρα άμεσα καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω εκτόξευσης των κρουσμάτων.
Την Τρίτη, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, έκανε λόγο για αύξηση περίπου 65% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ούτε ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 2.000 ημερησίως, αποδίδοντας όλο αυτό στο συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα που είναι εξαιρετικά μεταδοτική με τη χαλάρωση στα μέτρα αποφυγής του κορωνοϊού.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
«Από εκεί και πέρα σε κάποιους χώρους, είναι αναγκαίο» συνόψισε δίνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο των υγειονομικών αλλά και την εστίαση.
«Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει» είπε.
Όπως ανέφερε, ο πολλαπλασιασμός στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρούταν τις τελευταίες 3-4 μέρες εντούτοις χθες 6/7 πραγματικά υπήρξε, θα μπορούσε κανείς να πει, μια «έκρηξη».
Η ραγδαία αυτή αύξηση των κρουσμάτων έχει βάση, αφού τα κρούσματα αυτά σχετίζονται κυρίως με τον συγχρωτισμό στους χώρους διασκέδασης
«Δεν είναι τέταρτο κύμα αλλά μπορεί να θεωρηθεί η αρχή του» πρόσθεσε.
Παράλληλα επεσήμανε την αναγκαιότητα του να εμβολιαστεί ο πληθυσμός αφού παράλληλα με τον συγχρωτισμό, δεν υπάρχει η προστασία η οποία παρέχεται τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.
Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε την δυσοίωνη εκτίμηση ότι «μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 στα μέσα Αυγούστου».
«Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας», είπε και πρόσθεσε:
«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα».
Τέλος, ο Δ. Σαρηγιάννης κάνοντας μια εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων έως το τέλος του μήνα, ανέφερε πως μπορούν να φτάσουν τα 2.600 ίσως και παραπάνω.
«Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα», κατέληξε.