«Συναγερμός» έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα παρουσιάζει αυξητική πορεία, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι μολύνσεις της... μετάλλαξης Δέλτα.
Η αυξητική τάση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα αποτυπώνονται στις καθημερινές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους επιστήμονες να «κρούουν» των κώδωνα του κινδύνου.
Η μετάλλαξη Δέλτα
Στη μετάλλαξη Δέλτα, την πιο μεταδοτική από αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού αναφέρθηκε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου
Όπως είπε μέχρι την Τρίτη είχαν καταγραφεί 121 περιπτώσεις της μετάλλαξης αυτής και αφορούσαν κυρίως ανθρώπους κάτω των 40 ετών. «Η διασπορά αφορά κυρίως σε νέα άτομα αφού το 70% των στελεχών Δέλτα απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών», είπε συγκεκριμένα.
Μικρή αύξηση των εισαγωγών σε Κρήτη και Αττική ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, όπως και ότι το 13% των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη «Δέλτα» (ινδική) χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Η συνάφεια μεταξύ των στοιχείων είναι εμφανής, δεδομένου ότι Ηράκλειο Κρήτης και Λεκανοπέδιο μονοπωλούν σχεδόν τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος, 58 το πρώτο και 39 το δεύτερο σε σύνολο 121, ενώ 3 ακόμα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Ρέθυμνο.
Αναλυτικά:
- Στο Ηράκλειο Κρήτης όπου καταγράφηκαν 28 νέα και συνολικά έχουν ανιχνευθεί 58.
- Στο Ρέθυμνο όπου καταγράφηκαν 3 νέα.
- Στην Αττική όπου καταγράφηκαν 31 νέα και συνολικά έχουν ανιχνευθεί 39.
- Στο Ελευθέριος Βενιζέλος, πύλη εισόδου της χώρας, όπου καταγράφηκαν 3 νέα και συνολικά έχουν ανιχνευθεί 4.
- Στην Αργολίδα, τη Λάρισα και την Χαλκιδική όπου καταγράφηκε από ένα νέο.
- Στη Θεσσαλονίκη όπου έχουν ανιχνευθεί συνολικά 5.
- Στη Μαγνησία όπου έχουν ανιχνευθεί συνολικά 4.
- Στην Πάρο όπου έχουν ανιχνευθεί συνολικά 2.
- Σε Αχαΐα, Κόρινθο, Βοιωτία και Εύβοια όπου έχει ανιχνευθεί από ένα.