Δυο γραμμές υπάρχουν μέσα στην κυβέρνηση αλλά και στην ΝΔ για την υποχρεωτικότητα... των εμβολιασμών.
Κάποιο θεωρούν ότι το μέτρο αυτό είναι επιβεβλημένο προκειμένου να πειστούν οι αρνητές και να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι αυτή η εξαγγελία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους βουλευτές του κόμματος, καθώς τους φέρνει σε αντιπαράθεση με τους πολίτες και με τους δημοσίους υπαλλήλους που αποτελούν μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων του κόμματος.
Την ήδη τεταμένη κατάσταση μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ πυροδότησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ο οποίος μιλώντας για την εφαρμογή του μέτρου στο δημόσιο άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο λέγοντας :
«Ένα πράγμα που δεν αλλάζει είναι ότι ορισμένες κατηγορίες που χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα υγείας, όπως αυτοί που δουλεύουν στο σύστημα υγείας ή σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων θα πρέπει να εμβολιαστούν. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο».
«Για το δημόσιο ενεργοποιούνται οι διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα» τόνισε για την περίπτωση που κάποιος επιμένει να μην εμβολιάζεται. «Επαναλαμβάνω ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη νομοθεσία – ειδικό πλαίσιο για τους μη εμβολιασμένους, ωστόσο για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία» τόνισε. Το εάν θα απολυθεί θα είναι απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου.
Προφανώς η κυβέρνηση κινείται με την λογική «μαστίγιο και καρότο» όπως είπε άλλωστε και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτζος. Από την μία η κυβερνητικής εκπρόσωπος διαψεύδει ότι η υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς συνδέεται και με την λογική των απολύσεων και από την άλλη ο Μάκης Βορίδης αφήνει ανοικτό το θέμα και μάλιστα για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή ασαφές παραμένει το πλαίσιο της αναστολής καθώς μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να απαντήσει τι είδους συμβάσεις θα είναι αυτές που θα υπογράφουν οι αναπληρωτές καθώς και για πόσο χρόνο καθώς πέρα από τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει και το δημόσιο.
Όπως έγραψε χθες πάντως to pontiki.gr, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα διευκρινίζει όλες τις πτυχές του θέματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη ρύθμιση θα δίνεται νομική κάλυψη στους εργοδότες να ζητούν από τους εργαζόμενους το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και, αν είναι ανεμβολίαστοι, να επιλέγουν να μην τους προσλάβουν, χωρίς να κινδυνεύουν από προσφυγές για διακρίσεις.
Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό που ήδη απασχολούν, ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικού συμφέροντος που οι ιδιοκτήτες θα επιλέξουν να τους μετατρέψουν σε Covid free, εκ των πραγμάτων θα είναι αδύνατο να κρατήσουν τις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι, διότι το εστιατόριο θα υποχρεούται να βάζει τη σήμανση εάν έχει εμβολιασμένο προσωπικό. Σε περίπτωση προσφυγής του απολυμένου εργαζόμενου, την απάντηση θα δίνουν τα δικαστήρια.
Αυτό πάντως που φαίνεται ότι θα φέρει σοβαρούς τριγμούς στην κοινωνία είναι αν η άδεια άνευ αποδοχών θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια και θα επανεξετάζεται μετά το πέρας κάποιου διαστήματος ή όχι.