Latest News

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Τέλος επιτηδεύματος: Οι κατηγορίες φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την πληρωμή του


 Η λίστα με τις εξαιρέσεις από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος έχει διευρυνθεί εφέτος μετά και την απαλλαγή χιλιάδων... αγροτών και αλιέων.

Το τέλος επιτηδεύματος καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το 2020 κέρδη ή ζημιές, ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μία απόδειξη, αλλά φαινόταν στην εφορία ότι ήταν ενεργοί.

Όσοι δεν είχαν καμία δραστηριότητα το 2020, δηλαδή δεν εξέδωσαν ή δεν έλαβαν κανένα τιμολόγιο, έχουν την ευκαιρία έστω και την τελευταία στιγμή να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Μπορούν να υποβάλουν στην εφορία τους αίτηση για «αδράνεια», αναδρομικά από την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής αναλογικού τέλους επιτηδεύματος. Δηλαδή, αν κάποιος έχει δραστηριότητα μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, μπορεί να δηλώσει αδράνεια από τον Ιούλιο και να πληρώσει το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Αν η δήλωση αδράνειας γίνει άλλον μήνα, θα πληρώσει το τέλος μόνο για τους μήνες που εμφανίζεται στην εφορία ότι είναι δραστήριος.

Οι 14 ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών που απαλλάσσονται εφέτος από το τέλος επιτηδεύματος είναι οι εξής:

1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

3. Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.

7. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».

8. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

9. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.

10. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

11. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

12. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.

13. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

14. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.