Την άρνηση μεταβολής των στοιχείων τρανς προσώπου από τη Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του τρανς ατόμου... καταγγέλλει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.
Συγκεκριμένα, η τρανς γυναίκα, ακολούθησε όλη τη χρονοβόρο διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017), και μετέβαλε την καταχώρηση φύλου, κυρίου ονόματος και προσαρμογής του επωνύμου της, καθώς και τη μετέπειτα διοικητική.
Εν συνεχεία, κατέθεσε αρμοδίως αίτημα μεταβολής των στοιχείων της και στα Μητρώα Ναυτικών, απ’ όπου ο σχετικός φάκελος των δικαιολογητικών απεστάλη στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας –Τμήμα ΔΝΕΡ (Αρχείο Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας) για την τελική έγκριση στου αιτήματος της, καθώς είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, κάτοχος πιστοποιητικού που εκδόθηκε σύμφωνα με της απαιτήσεις της διεθνούς σύμβασης S. T. C. W. 1978 όπως έχει τροποποιηθεί, με ειδικότητα της Πλοιάρχου Α’ Τάξης του Εμπορικού Ναυτικού.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρ’ ότι κατά παραβίαση του νόμου της ζητήθηκε να καταθέσει ως δικαιολογητικό την δικαστική απόφαση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου της (και τούτο πράγματι παραβιάζει τη κείμενη νομοθεσία καθώς η παρ. 3 του Άρθρου 4, αναφέρει ρητά ότι αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, ενώ παραβιάζει και την ιδιωτική ζωή του προσώπου), η τρανς γυναίκα τη προσκόμισε μαζί με τα λοιπά έγγραφα που της ζητήθηκαν (ληξιαρχική πράξη γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό γέννησης και αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας).
Μολαταύτα, και παρ’ ότι ουδείς νόμος προβλέπει κάτι τέτοιο, ούτε υπάρχει (και δεν θα έπρεπε να υπάρχει) κάποια αρχή που να εκδίδει κάτι τέτοιο, και προσβάλλοντας τη προσωπικότητα της τρανς γυναίκας, ο προϊστάμενος του αρμοδίου Τμήματος ΔΝΕΡ, τής ζήτησε «πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας», αλλιώς, όπως της ανέφερε: «Δεν με ενδιαφέρει τί λέει οποιοσδήποτε νόμος, μου είναι αδιάφορο, αν δεν μου φέρεις πιστοποιητικό που να προκύπτει ταυτοπροσωπία, δεν υπάρχει περίπτωση να σου αλλάξω τα στοιχεία και να βάλω την υπογραφή μου».
Η μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των LGBTI προσώπων, τονίζει πως η άρνηση της επικαιροποίησης των στοιχείων της τρανς γυναίκας, εκτός από παράβαση του Ν.4491/2017, συνιστά και παράβαση του Γενικού Κανονισμού της (ΕΕ) 2016/679 για την Προστασία Δεδομένων, ο οποίος στο άρθρο 5 περίπτωση δ’ επιβάλλει στον υπεύθυνο επεξεργασίας των δεδομένων την «διόρθωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τα οποία είναι ανακριβή».
«Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η τρανς γυναίκα να βρίσκεται «εντελώς στον αέρα» από πλευράς εργασίας, να είναι άνεργη εδώ και δεκαπέντε (15 μήνες), με μηδενικό εισόδημα, και κινδυνεύει να βρεθεί άστεγη», σημειώνει το ΣΥΔ.
«Αυτή η περίπτωση, είναι μόνο μία ανάμεσα στις πολλές που το ΣΥΔ έχει καταγγείλει στη δημόσια σφαίρα, όχι μόνο άγνοιας εφαρμογής του νόμου, αλλά και άρνησης εφαρμογής του που σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, όπως ανακύπτει από τα γεγονότα, υπάρχει ρατσιστικό τρανσφοβικό υπόβαθρο.»
«Η ανάγκη εκπαιδευτικών σεμιναρίων τόσο σε θέματα ταυτότητας φύλου, όσο και εφαρμογής του ν. 4491/2017, είναι δεδομένη. Ωστόσο ουδείς κρατικός λειτουργός μπορεί να αρνείται να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και πολλώ δε παραπάνω να αφήνει αίολο ένα τρανς πρόσωπο να υφίσταται (πέραν των προσβολών της προσωπικότητάς του να προσκομίζει έγγραφα που δεν προβλέπονται και δεν ζητούνται σε οποιονδήποτε άλλο πολίτη και τούτο συνιστά αθέμιτη άνιση μεταχείριση), τις συνέπειες της ανεργίας και να διακινδυνεύει ακόμη και να βρεθεί άστεγο.»
«Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, βρίσκεται στο πλευρό αυτής της τρανς γυναίκας και θα στηρίξει κάθε νόμιμη ενέργεια προς αποκατάσταση και αποζημίωσή της, ενώ παράλληλα καλεί την Πολιτεία να αναλάβει όλες τις απαραίτητες δράσεις για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας καθώς και των απαραίτητων τροποποιήσεων του νόμου ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των τρανς προσώπων.»