Έντονο παραμένει το πρόβλημα δυσοσμίας στην Ύδρα από τη φωτιά που ξέσπασε στη χωματερή του νησιού και εξακολουθεί να σιγοκαίει...από την Κυριακή.
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για αποπνικτική κατάσταση, με το πρόβλημα να γίνεται πιο έντονο το βράδυ, όταν «πέφτουν» οι άνεμοι.
Σύμφωνα με την πληροφορίες, οι τοπικές Αρχές υποστηρίζουν ότι η χωματερή τροφοδοτείται συνεχώς με νερό και θα επιχωματωθεί, προκειμένου να σβήσει η φωτιά.
«Την ημέρα η κατάσταση είναι καλύτερη γιατί οι άνεμοι παρασύρουν τον καπνό μακριά. Το βράδυ όμως που ο αέρας πέφτει, είναι ανυπόφορη. Καίνε τα μάτια μας, τσούζει ο λαιμός μας, κλείνουμε τα πάντα και ακόμα μυρίζει», λέει στην «Καθημερινή» ο Χορστ Χάνσεν, Γερμανός που διατηρεί σπίτι στην Ύδρα.
«Μιλήσαμε με το δήμο, μας είπε ότι δεν επιτρέπεται να επιχωματώσει τη χωματερή. Πήραμε την αστυνομία, μας παρέπεμψαν στην αστυνομική διεύθυνση στο Ναύπλιο όπου μας είπαν… ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, γιατί σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά έχει σβήσει. Σε όλα αυτά τα χρόνια που μένω στην Ύδρα, τρεις φορές έχει καεί το νησί και τις τρεις φορές η φωτιά ξεκίνησε από τη χωματερή». «Είναι αποπνικτικά. Η Ύδρα είναι ένας παράδεισος, που όμως δεν έχει βασικές υποδομές για τα απορρίμματα και τα λύματα. Είναι δυνατόν να καίγεται κάθε τόσο η χωματερή, ή μέσα στο καλοκαίρι να μην μπορείς να μπεις στη θάλασσα;» λέει η Παυλίνα Πρωταίου, η οποία ζει κάποιους μήνες στην Ύδρα και κάποιους στο Λονδίνο.
Πρόταση στο ΕΣΠΑ
Ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κουκουδάκης, υποστηρίζει ότι σύντομα η φωτιά θα σβήσει εντελώς. «Όντως υπήρχε καπνός την πρώτη ημέρα, αλλά τις υπόλοιπες ημέρες οι αναθυμιάσεις δεν είναι έντονες. Ρίχνουμε συνεχώς νερό από μια πυροσβεστική γεώτρηση που βρίσκεται δίπλα στη χωματερή, ενώ θα ξεκινήσουμε και διαδικασία επιχωμάτωσης για να σβήσει εντελώς», λέει στην «Καθημερινή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα των απορριμμάτων θα επιλυθεί οριστικά μέσα στα επόμενα χρόνια. «Έχουμε καταθέσει πρόταση στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ενός μικρού ΧΥΤΥ και μονάδας διαχείρισης κομποστοποιήσιμων, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ» σημείωσε προσθέτοντας πως «αν όλα πάνε καλά θα δημοπρατήσουμε το έργο μέσα στον χρόνο, ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες, υποσχέσεις, συγκρούσεις με φερόμενους ιδιοκτήτες της γης. Για την ανακύκλωση έχουμε ένα σπιτάκι της Ανταποδοτικής και έχουμε τοποθετήσει και 10 ξύλινους κάδους με 5 ρεύματα, που μας πήρε 2 χρόνια να αδειοδοτήσουμε από το ΥΠΠΟ. Μπλε κάδος δεν έρχεται γιατί το κόστος αποκομιδής είναι μεγάλο, αφού στην Ύδρα δεν έρχεται φέρι-μποτ».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος η έγκριση του έργου είναι θέμα ημερών. Παράλληλα, συζητείται και η μεταφορά του υπολείμματος στην Πελοπόννησο, έπειτα από συμφωνία με τον ιδιώτη που κατασκευάζει σήμερα τις εγκαταστάσεις.