Ο συλλέκτης έργων τέχνης Ζόε Μπεράρδο, που κάποτε ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Πορτογαλία, συνελήφθη από την αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος... και απάτη.
Ο εκατομμυριούχος ήταν στο στόχαστρο των αρχών εδώ και χρόνια, καθώς υπήρχαν υποψίες για διάπραξη εγκλημάτων που σχετίζονται με δάνεια ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από πορτογαλικές τράπεζες.
Η εισαγγελία και η αστυνομία ανακοίνωσαν ότι ο 76χρονος επιχειρηματίας και ένας από τους δικηγόρους του τέθηκαν υπό κράτηση την Τρίτη, στο πλαίσιο έρευνας για δάνεια που χορηγήθηκαν από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας, την κρατική Caixa Geral de Depositos, σε επιχειρηματικό όμιλο με επικεφαλής τον Μπεράρδο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο όμιλος έλαβε 439 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια από την CGD από το 2006 έως το 2009. Ο όμιλος φέρεται ότι «παραβίασε τα συμβόλαια με την τράπεζα και κατέφυγε σε επαναδιαπραγμάτευση χρέους και μηχανισμούς αναδιάρθρωσης, προκειμένου να αποφύγει την εξόφληση».
Το γραφείο του εισαγγελέα επεσήμανε ότι οι εσωτερικές διαδικασίες της CGD για τη χορήγηση του δανείου, όπως και η μετέπειτα αναδιάρθρωση και οι διαδικασίες ανάκτησης της πίστωσης δεν συνάδουν με «καλές τραπεζικές πρακτικές και μπορεί να συνιστούν διάπραξη εγκλήματος».
Σε εξέλιξη είναι πάνω από 50 έρευνες της αστυνομίας για αποδείξεις, σε σπίτια, τράπεζες και στο γραφείο του δικηγόρου στη Λισαβόνα.
Συνολικά, σύμφωνα με την αστυνομία, το χρέος του Μπεράρδο σε τρεις τράπεζες- τις CGD, Novo Banco και Millennium BCP- ανέρχεται σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Οι τρεις τράπεζες έκαναν κοινή μήνυση το 2019 σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν αυτά τα χρήματα.
Οι τράπεζες κατάσχεσαν τη συλλογή του Museu Colecao Berardo στη Λισαβόνα το 2019 ως ενέχυρο και παραχώρησαν τη διαφύλαξη των έργων τέχνης στην πολιτεία. Πρόκειται για το μουσείο σύγχρονης τέχνης που ίδρυσε ο επιχειρηματίας το 2006, με σπουδαία έργα των Μιρό και Μοντριάν. Το μουσείο συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ ο Μπεράρδο εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του άλλες συλλογές έργων τέχνης.
Σε κοινοβουλευτική επιτροπή τον Μάιο του 2019 ο Μπεράρδο είχε πει πως δεν έχει χρέη στο όνομά του και ότι τα δάνεια που είχε ζητήσει ήταν για εταιρείες με τις οποίες συνδέεται.
Με πληροφορίες από Reuters