Μπορεί να μην ήταν από τα βασικά μηνύματα που ήθελε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του ...στο newsbomb.gr ωστόσο έχει τη σημασία της η αναφορά του ότι οι θέσεις και τα αξιώματα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφ’ όρου ζωής, αλλά όλοι κρίνονται.
Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από την Όλγα Τρέμη, αν ο Νίκος Παππάς συνεχίζει να έχει τον ισχυρό ρόλο που διέθετε στο πλευρό του Τσίπρα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας κομψά χαμήλωσε το ρόλο που έχει σήμερα ο άλλοτε στενός του συνεργάτης και προσωπικός φίλος, λέγοντας: «Σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα». Και επεκτάθηκε λέγοντας: «Και θα το πω αυτό γενικότερα, όχι για τον Νίκο ο οποίος είναι τομεάρχης σ’ έναν κρίσιμο τομέα σήμερα. Κανένας από μας δε διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη».
Και αν στο σημείο αυτό επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι στο Νίκο Παππά δια της γενίκευσης της θέσης ότι δεν υπάρχει μονιμότητα διότι όλοι κρίνονται απ’ τις εκλογές σε τελική ανάλυση, στη συνέχεια επανήλθε λέγοντας υπογραμμίζοντας με μεγαλύτερη έμφαση – και αφού η Όλγα Τρέμη είχε ρωτήσει διευκρινιστικά αν ο ίδιος θα σκεφτεί μετά από τυχόν αποτυχία σε εκλογές ότι μπορεί και να μην παραμείνει στη θέση του – ότι όλοι κρίνονται από τις εκλογές αλλά και τις εσωκομματικές διαδικασίες. Θα πρέπει, είπε, «όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε αυτοί που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες, να γνωρίζουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Και ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού».
Συμπτωματικά, κάτι ανάλογο είχε πει και πάλι στην Όλγα Τρέμη, σε συνέντευξη που της είχε παραχωρήσει πέρυσι (10.6.2020) στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών. Εκεί η δημοσιογράφος των ρωτούσε σε σχέση με τα ζητήματα της διεύρυνσης, αν οι διαφωνίες που εκδηλώνονται εσωκομματικά έχουν απλώς ιδεολογική βάση ή αν κάποιοι φοβούνται ότι θα μειωθεί η επιρροή τους αν μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας είχε τότε δικαιολογήσει τις διαφωνίες ως ένα αναμενόμενο φαινόμενο που εκδηλώνεται στα μεγάλα κόμματα εξουσίας που είναι «πολυσυλλεκτικά κόμματα». Και είχε προσθέσει με νόημα, (αναφορά που ενδεχομένως αποτυπώνει και καλύτερα το πνεύμα της σημερινής του τοποθέτησης): «Εγώ πιστεύω απολύτως ότι σ’ ένα με δυο χρόνια από σήμερα θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Και θα έχει αναδιαταχτεί και τόσο γιατί, ξέρετε, τα γεγονότα είναι αυτά και η στάση απέναντι στα γεγονότα που διατάσσουν με βάση τις πολιτικές τοποθετήσεις το εσωτερικό των κομμάτων. Αν αυτοί που σήμερα μοιάζουν να είναι στα αριστερά μπορεί αύριο να είναι στα δεξιά και αυτοί που είναι στα δεξιά, αύριο να είναι στα αριστερά».
Κοινώς, το μήνυμα εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μοιάζει να είναι ότι δεν υπάρχουν όροι «ιδιοκτησίας» στο κόμμα και πρόσωπα που σήμερα έχουν φθαρεί ή προκαλούν προβληματισμό με τη συμπεριφορά τους ή εμφανίζονται να έχουν προσωπικές στρατηγικές και να μη συμπλέουν με το κοινό σχέδιο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο μπορεί να βρεθούν εκτός.