Άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι που προκάλεσαν την ξαφνική κατάρρευση του 12όροφου κτιρίου, στο Μαϊάμι... προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων και την οργή των συγγενών θυμάτων και αγνοουμένων, ενώ συνεχίζεται η μάχη με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει στους 159. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που βρισκόταν μέσα στο κτίριο την στιγμή της κατάρρευσης.
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε χθες ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις επισημαίνοντας πως «οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν» τους λόγους για τους οποίους κατέρρευσε το κτίριο, τονίζοντας όμως πως προς το παρόν προτεραιότητα έχει η ανεύρεση επιζώντων.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα ζήτησε επακριβείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη καθώς και τη διεξαγωγή έρευνας για το εάν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός ή τίθεται γενικότερο θέμα ασφαλείας για το υπόλοιπο κτίριο. Η πλήρης έρευνα για τα αίτια θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρώσουν το έργο τους οι διασώστες.
Σκουριασμένος χάλυβας, σαθρό έδαφος, ή και τα δύο;
Σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας της Φλόριντα, το Champlain Towers South, το οποίο κτίστηκε το 1981, έπρεπε να περάσει από μια διαδικασία επαναπιστοποίησης, καθώς φέτος κλείνει 40 χρόνια. Ο Κίνεθ Νταϊρέκτορ, δικηγόρος που συμμετείχε στην επαναπιστοποίηση, δήλωσε στους New York Times πως οι μηχανικοί είχαν εντοπίσει σκουριασμένο χάλυβα και κατεστραμμένο σκυρόδεμα που έχρηζε επισκευής. «Τίποτε όμως δεν ήταν ανησυχητικό και δεν θα μπορούσε να συνδεθεί με την κατάρρευση» συμπλήρωσε. Σε μια μελέτη ερευνητών από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που δημοσιεύθηκε πέρυσι, διαπιστώθηκε πως το συγκεκριμένο κτίριο «βυθιζόταν» κατά δύο χιλιοστά το χρόνο, στη δεκαετία του ’90, γεγονός που πιθανόν να είχε επηρεάσει το κτίριο δομικά.
Το κτιριακό συγκρότημα Champlain Towers South κατασκευάστηκε πάνω σε αποξηραμένο υγρότοπο, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς πάντα ελλοχεύει κινδύνους, καθώς η γη από κάτω μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει μορφολογικά και με την πάροδο του χρόνου να εμφανίσει αλλαγές και μετατοπίσεις.
Αγωνία στα χαλάσματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε την Φλόριντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ οι διασώστες εργάζονται νυχθημερόν, εναλλάξ στα χαλάσματα. Ηδη στο υπάρχον δυναμικό έχουν προστεθεί διασωστικά συνεργεία από το Μεξικό και το Ισραήλ. Ταυτόχρονα οι αρχές συλλέγουν δείγματα DNA από τους συγγενείς των αγνοουμένων, προκειμένου να ταυτοποιήσουν τα θύματα,
Την ίδια στιγμή οι οικογένειες των αγνοουμένων ελπίζουν σε ένα σημάδι ζωής μέσα από τα συντρίμμια, κατακλύζοντας τα social media με φωτογραφίες των συγγενών τους, ελπίζοντας να τους εντοπίσουν. Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής προσπαθούν να απομακρύνουν τον κόσμο από την περιοχή ενώ έχουν ειδοποιήσει τους περίοικους να παραμείνουν ασφαλείς, και να αποφεύγουν την κυκλοφορία καθώς η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του μεγάλου νέφους σκόνης.
«Βρισκόμουν στο κρεβάτι και ξαφνικά ακούστηκε κάτι σαν βροντή και εγώ και η σύζυγός μου, βγήκαμε στο μπαλκόνι Φαινόταν σα να είχε εκραγεί βόμβα», λέει στο BBC ο Μπάρι Κοέν, που μένει σε γειτονική πολυκατοικία: «Όταν ανοίξαμε την πόρτα, δεν υπήρχε πια κτίριο, ήταν απλά ένας σωρός από ερείπια». Όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πως άκουσαν κάτι σαν βροντή, πριν σηκωθεί το τεράστιο κύμα σκόνης και καλύψει τα πάντα.
Με πληροφορίες από BBC