Στο «βαθύ κόκκινο», σε ό,τι αφορά το lockdown, μπήκαν από σήμερα το πρωί ....ο δήμος Μεσολογγίου και ο δήμος Βισαλτίας, στην περιφερειακή ενότητα Σερρών.
Παράλληλα, καθολικό lockdown- αντίστοιχο με εκείνο στην Κάλυμνο- τέθηκε σε ισχύ στον οικισμό Καστανιών στη δημοτική ενότητα Βύσσας του δήμου Ορεστιάδας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται επιθετική, εκθετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία ανέρχονται σε 233 ενώ στις 27 Απριλίου ήταν 49, σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.
Η κατάσταση στο Μεσολόγγι και τις γύρω περιοχές, όπως το Αγρίνιο και το Αιτωλικό, είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά και πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα κάλεσε τους κατοίκους τόσο αυτής της περιοχής όσο και της Καλύμνου να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα, καθώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Η Κάλυμνος έχει μπει σε καθολικό lockdown έως και τις 06:00 το πρωί της 17ης Μαΐου. Λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάσταση, τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά εκεί, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.
Ανησυχητική είναι η εικόνα και στον οικισμό των Καστανιών, στη δημοτική ενότητα Βύσσας, προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι στα τεστ που έγιναν την Πέμπτη και την Παρασκευή το ποσοστό θετικότητας σχεδόν ξεπέρασε το 15%.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν οι εξής περιοχές:
- Η περιφέρεια Αττικής εξαιρουμένων των δήμων Αγκιστρίου, Ύδρας, Κυθήρων και Σπετσών
- Οι περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Θάσου, Καβάλας, Λέσβου
- Οι δήμοι Φαιστού, Σερρών, Αμφίπολης, Καστοριάς, Ξάνθης, Μαρωνείας, Σαπών, Ιάσμου, Βόλου
Σε ποιες περιοχές βελτιώθηκε η εικόνα
Στον αντίποδα, βελτιώθηκε η εικόνα σε αρκετές περιοχές, που «κατεβαίνουν» επίπεδο επικινδυνότητας στη σχετική κλίμακα.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο» και εντάσσονται στο «κόκκινο» οι εξής περιοχές:
- Η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 69,44%.
- Ο δήμος Διδυμοτείχου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 75,28%.
- Οι δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 68,41%, 53,33% και 73,99% αντίστοιχα.
- Ο δήμος Σιντικής της περιφερειακής ενότητας Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 79,26%.
- Ο δήμος Ορεστίδας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 77,27%.
- Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, που παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων της τάξεως του 44,44%.
- Οι δήμοι Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 65%, 81% και 85% αντίστοιχα.
- Ο δήμος Ήλιδας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 80% περίπου.
- Οι δήμοι Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας, όπου υπήρξε εξαιρετικά μεγάλη μείωση των ενεργών κρουσμάτων.
- Οι δήμοι Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Βέλου-Βόχας και Νεμέας, με μειώσεις που ξεπερνούν το 60%.
- Οι δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 50%.
- Οι δήμοι Χανίων και Κισσάμου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 36,89% και 44,44% αντίστοιχα.