Latest News

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Πόσοι έγιναν δισεκατομμυριούχοι χάρη στα εμβόλια κατά της Covid-19

 


Τα κέρδη από τα εμβόλια κατά της Covid-19 βοήθησαν τουλάχιστον εννέα άτομα να γίνουν δισεκατομμυριούχοι, υποστηρίζει η ΜΚΟ «The People’s Vaccine Alliance», η οποία... ζητά τον τερματισμό του μονοπωλιακού ελέγχου των φαρμακευτικών εταιρειών στην τεχνολογία εμβολίων.

 

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, οι εννέα νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν συνολικό καθαρό πλούτο 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια  (15,8 δισεκατομμύρια ευρώ).

 

Η ΜΚΟ, ένα δίκτυο οργανώσεων και ακτιβιστών που αγωνίζονται για τον τερματισμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εμβολιασμούς, επισημαίνει ότι τα στοιχεία της βασίστηκαν στα δεδομένα της Λίστας του Forbes.

 

Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι αναδεικνύουν τα τεράστια κέρδη που έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες από το μονοπώλιο στα εμβόλια, δήλωσε η Anna Marriott από τη φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, η οποία συμμετέχει στην «The People’s Vaccine Alliance».

 

Εκτός από τους νέους δισεκατομμυριούχος, άλλοι οκτώ ήδη δισεκατομμυριούχοι είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 32,2 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στη διάθεση εμβολίων, πρόσθεσε.

 

Όσον αφορά το ονόματα των νέων δισεκατομμυριούχων, ξεχωρίζουν αυτά των διευθυνόντων συμβούλων σε Moderna και BioNTech, οι οποίοι κατέχουν ο καθένας περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.

 

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, δύο από τους βασικούς επενδυτές της Moderna, όπως και ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας. Στους νέους δισεκατομμυριούχους προστίθεται ακόμη ο επικεφαλής της ROVI, η οποία έκανε την τυποποίηση του εμβολίου της Moderna.

 

Οι εναπομείναντες τρεις προέρχονται από την Κίνα και είναι οι ιδρυτές της εταιρείας εμβολίων CanSino Biologics.

 

Αναλυτικά

 

Stéphane Bancel, CEO της Moderna (περιουσία 4,3 δισ.) Ugur Sahin, CEO και συνιδρυτής της BioNTech (περιουσία 4 δισ. )

 

Timothy Springer, επενδυτής της Moderna (περιουσία 2,2 δισ.)

 

Noubar Afeyan, πρόεδρος της Moderna (περιουσία 1,9 δισ.)

 

Juan Lopez-Belmonte, πρόεδρος της ROVI (περιουσία 1,8 δισ.)

 

Robert Langer, επενδυτής τnς Moderna (περιουσία 1,6 δισ.)

 

Zhu Tao, συνιδρυτής της CanSino Biologics (περιουσία 1,3 δισ.)

 

Qiu Dongxu, συνιδρυτής της CanSino Biologics (περιουσία 1,2 δισ.)

 

Mao Huihua, συνιδρυτής της CanSino Biologics (περιουσία $1 billion)

 

Οι οκτώ δισεκατομμυριούχοι που αύξησαν την περιουσία τους: Jiang Rensheng, επικεφαλής της Zhifei (από 7,6 σε 24,4 δισ.) Cyrus Poonawall, ιδρυτής της Serum Institute of India (από 8,20 σε 12,7 δισ.) Tse Ping, Sinopharm (από 7,30 σε 8,9 δισ.) Wu Guanjiang, συνιδρυτής της Zhifei (από 1,8 σε 5,1 δισ.) Thomas Streungmann, επενδυτής σε BioNTech (9,6 σε 11 δισ.) Andreas Streungmann, επενδυτής σε BioNTech (9,6 σε 11 δισ.) Pankaj Patel, επενδυτής σε Cadila Healthcare (από 2,9 σε 5 δισ.) Patrick Soon – Shiong, Immunity Bio (από 6,4 σε 7,5 δισ).