Latest News

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Τουρκία: Συνελήφθη ο αδελφός του μαφιόζου που καταγγέλλει υπουργούς για διαφθορά


 Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον αδελφό του Σεντάτ Πεκέρ, του καταδικασμένου μαφιόζου ο οποίος καταγγέλλει νυν και πρώην υπουργούς της Τουρκίας για διαφθορά και... άλλα εγκλήματα.

 

Η σύλληψη έγινε μετά τον ισχυρισμό του Πέκερ ότι έστειλε τον αδελφό του πριν από 25 χρόνια σε αποτυχημένη αποστολή να δολοφονήσει Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, με εντολή πρώην υπουργού της Τουρκίας.

 

Η αστυνομία συνέλαβε τον Ατίλα Πέκερ και έναν σωματοφύλακά του σε ενοικιασμένο σπίτι στη Μούγλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Σεντάτ Πεκέρ, που το τελευταίο διάστημα δημοσιεύει βίντεο με κατηγορίες εναντίον νυν και πρώην αξιωματούχων είπε πως ανέθεσε στον αδελφό του να σκοτώσει τον πολιτικό και δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί, το 1996.

 

Στο βίντεο, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή και έχει ήδη πάνω από 7 εκατ. views, ο Σεντάτ Πεκέρ ανέφερε ότι ο αδελφός του δεν μπόρεσε να εκτελέσει τη δολοφονία, αν και ο Ανταλί πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 1996.

 

Η τουρκική έρευνα για την υπόθεση δεν είχε αποκαλύψει τον δράστη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε πρόστιμο στην Τουρκία το 2005 για την αποτυχία να διεξάγει «επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για τις συνθήκες της δολοφονίας».

 

Ο Πεκέρ υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός που ήθελε νεκρό τον Ανταλί ήταν υπεύθυνος και για τις δολοφονίες ενός άλλου δημοσιογράφου, του Ουγκούρ Μουμτσού και του συζύγου της Περβίν Μπουλντάν, σημερινής συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

 

Η οικογένεια του Μουμτσού ζήτησε χθες να γίνει έρευνα. Η Μπουλντάν δήλωσε ότι ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από το κράτος και ότι οι υπεύθυνοι αθωώθηκαν, ενώ συμπλήρωσε ότι θα επιδιώξει να δικαστούν ξανά.

 

Ο 49χρονος Σεντάτ Σεκέρ έγινε γνωστός τη δεκαετία του ‘90 ως φιγούρα του οργανωμένου εγκλήματος. Το 2007 καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης, μεταξύ άλλων για σύσταση και εγκληματικής συμμορίας της οποίας ήταν επικεφαλής. Έχει εκτίσει διάφορες ποινές φυλάκισης στην Τουρκία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι τώρα βρίσκεται στο Ντουμπάι.

 

Οι ανεπιβεβαίωτοι ισχυρισμοί του Σεντάτ Πεκέρ ενάντια σε πολιτικούς αφορούν υποθέσεις πριν από δεκαετίες. Μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα και απειλούν να αμαυρώσουν την εικόνα της κυβέρνησης Ερντογάν, που ήδη πασχίζει με τα οικονομικά προβλήματα και την πανδημία.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στα βίντεο του Πεκέρ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του έφερε ειρήνη στην Τουρκία πατάσσοντας τις εγκληματικές συμμορίες. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Πεκέρ, για συκοφαντική δυσφήμιση.

 

Σε πρόσφατο βίντεο ο Πεκέρ ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός πέρυσι τον προστάτευσε και τον ενημέρωσε έγκαιρα για την έναρξη έρευνας σε βάρος του, προκειμένου να εγκαταλείψει την Τουρκία προτού συλληφθεί.