Latest News

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Φωτιά στο Σχίνο: Δέκα φορές ψηλότερα τα τοξικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα - Ο καπνός «έπνιξε» την Αττική

 


Δέκα φορές πάνω έφτασαν οι συγκεντρώσεις των τοξικών αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αττικής... εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Σχίνο Κορινθίας, με τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται σε πολλές περιοχές.

 

«Για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως το χρόνιο άσθμα και η αποφρακτική πνευμονοπάθεια ήταν μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυτών των ασθενών» ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης.

 

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο καθηγητής, «ακόμα και άνθρωποι καθόλα υγιείς μπορεί να εμφάνισαν συμπτώματα εξαιτίας των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα». Μάλιστα, σημείωσε πως και σήμερα η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη, συμπληρώνοντας πως οι μάσκες που φοράμε για τον κορωνοϊό βοηθούν στην παρούσα κατάσταση.

 

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Νίκος Μιχαλόπουλος, υπογράμμισε πως εξαιτίας της φωτιάς οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν κατά δέκα φορές.  «Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ατμόσφαιρα ήταν 10 φορές πιο τοξική», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Στη συνέχεια σημείωσε από τα μεσάνυχτα και μετά η κατάσταση στην ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη.

 

Οδηγίες προστασίας από το υπουργείο Υγείας

 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους κατοίκους Κορινθίας και Αττικής να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσουν τον χρόνο διαμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.