Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά όπου δεκάδες ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους με αιτία την καρδιακή ανακοπή. Μάλιστα οι οικογένειες των ηλικιωμένων προσφεύγουν ...στον Άρειο Πάγο.
Σάλο εξακολουθεί να προκαλεί η υπόθεση του οίκου ευγηρίας στα Χανιά. Οι καταγγελίες για μεγάλο αριθμό θανάτων τροφίμων του ιδρύματος ερευνώνται από τις αρχές, αλλά, ο άνθρωπος που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις – ο γιατρός του γηροκομείου – παραμένει στις σκιές.
Ο γιατρός αυτός – το όνομα του οποίου είναι γνωστό στα Χανιά – εξακολουθεί να είναι άφαντος. Μάλιστα, όλες οι τηλεφωνικές απόπειρες για να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα, καθώς δεν είναι κατηγορούμενος αλλά εμπλεκόμενος στην υπόθεση, μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες.
Και ενώ για την υπόθεση αυτή έχουν εκφράσει άποψη άπαντες, είτε από τη μεριά των καταγγελλόντων, είτε από τη μεριά του οίκου ευγηρίας που κατηγορείται για αυτές τις αξιόποινες πράξεις (είναι δε χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη στιγμή με δηλώσεις της στο Flashnews.gr μίλησε η ιδιοκτήτρια του οίκου), αντιθέτως, κάτι τέτοιο δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής, από τον γιατρό της δομής.
Ο γιατρός της δομής αυτής, αναφέρθηκε και φυσικά κατηγορήθηκε από την πρώτη στιγμή, από την πλευρά των καταγγελλόντων ότι υπέγραφε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των τροφίμων με την αιτιολογία της “ανακοπής καρδιάς”, κάτι που αμφισβητεί η πλευρά που κίνησε τη διαδικασία για να διαλευκανθεί η υπόθεση, αφού θεωρεί ότι άλλοι λόγοι οδήγησαν στον θάνατο κάποιους τρόφιμους του οίκου ευγηρίας.
Σε κάθε περίπτωση θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που, ήδη τίθενται, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο από τον οποίο πέρασαν από τα χέρια του, όλες οι περιπτώσεις των τροφίμων για τους οποίους γίνεται λόγος από τους καταγγέλοντες ότι οδηγήθηκαν, ακόμα και στον θάνατο, λόγω της ελλιπούς ή μη αρμόζουσας μεταχείρισής τους, από τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του οίκου ευγηρίας.
Συγκλονίζει με τα όσα λέει γιος ηλικιωμένου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μετά από τέσσερις μήνες φιλοξενίας στον οίκο ευγηρίας από ανακοπή καρδιάς. Ο ίδιος ζει στο εξωτερικό και αναμένεται να καταθέσει στις αρμόδιες προξενικές αρχές. «Το να κακοποιείς την τρίτη ηλικία είναι σαν να κακοποιείς παιδιά. Ζητούσαν χρήματα για φάρμακα. 100, 75 και 150 ευρώ… Αλλά τότε δεν ήξερα ότι θα θεωρούσαν το βιβλιάριο του πατέρα μου και τα πλήρωνα. Το θεωρούσα φυσιολογικό. Έπρεπε να είχε κλείσει το γηροκομείο… Τέρμα», ήταν τα λόγια του.
Η μονάδα από το 2009 ως και τα τέλη του 2011 φέρεται να λειτουργούσε χωρίς άδεια. Και έκτοτε με μια άδεια φιλοξενίας μόλις 16 ατόμων όταν ο τελευταίος έλεγχος εντόπισε στους χώρους του γηροκομείου 55 ηλικιωμένους
Σύμφωνα με αυτοψία στους χώρους του γηροκομείου και οι ελεγκτές βρήκαν σοβαρές πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις αν και από το 2010 η τότε νομαρχία είχε διατάξει να σφραγιστεί η δομή, αυτή συνέχιζε κανονικά την λειτουργία της.
Η δικηγόρος που εκπροσωπεί κάποιες από τις οικογένειες που έχουν προβεί σε καταγγελίες για τη δομή έχει υποβάλει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την μέχρι τώρα στάση της Περιφέρειας Κρήτης για το θέμα και της Αντιπεριφέρειας Χανίων που είναι οι αρμόδιες εποπτεύουσες αρχές για την λειτουργία του γηροκομείου.