Μπορείτε να ξεχωρίσετε την ουρήθρα από την κλειτορίδα; Να εντοπίσετε οτιδήποτε από τα δύο σε ένα διάγραμμα;
Σε αυτές και άλλες, συναφείς ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν Βρετανοί και Βρετανίδες, σε έρευνα που έγινε σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων και, όπως αποδείχτηκε, το 37% απαντούσε λάθος για την κλειτορίδα, ανεξαρτήτως φύλου.
Παράλληλα, μόνο το 46% αναγνώριζε σωστά πως οι γυναίκες διαθέτουν τρία διαφορετικά ανοίγματα, σημειώνει η Guardian.
H Ντάινα Ελ-Χαμαμσί, που καταχωρεί δεδομένα για μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά στο νοσοκομείο Addenbrookes στο Κέιμπριτζ, διεξήγαγε την έρευνα μαζί με συναδέλφους της, καθώς ανησυχούσε πως πολλές γυναίκες δεν κατανοούσαν την ακριβή φύση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. «Αρκετές γυναίκες δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ ακράτειας και πρόπτωσης. Παράλληλα, όταν υποβάλλουν παράπονα, παρατηρείται μεγάλη σύγχυση για την κατάσταση τους και τον τρόπο που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί», προσθέτει η Χαμαμσί.
Η ομάδα μοίρασε ανώνυμα ερωτηματολόγια σε 171 γυναίκες και 20 άνδρες σε νοσοκομείο του Μάντσεστερ και, λιγότεροι από τους μισούς ήταν σε θέση να απαντήσουν σωστά σχετικά με τον αριθμό των οπών και την ονομασία τους.
Στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες δόθηκε επίσης ένα διάγραμμα της περιοχής, και τους ζητήθηκε να κατονομάσουν όσες περισσότερες δομές μπορούσαν να αναγνωρίσουν, χρησιμοποιώντας «τα δικά τους λόγια». Από όσους επιχείρησαν να συμπληρώσουν αυτό το κομμάτι - γιατί σχεδόν οι μισοί το προσπέρασαν αφήνοντάς το κενό - μόλις το 9% ήταν σε θέση να κατονομάσει και τις εφτά δομές σωστά.
Οι περισσότεροι αναγνώριζαν σωστά τον κόλπο και τον πρωκτό, αλλά μόλις το 49% έγραψε για τα χείλη. Όσο για το περίνεο (επιφάνεια ανάμεσα στην ηβική σύμφυση και στον κόκκυγα), μόλις το 18% κατάφερε να την οριοθετήσει. Υπήρχε επίσης σύγχυση μεταξύ της κλειτορίδας και της ουρήθρας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Urogynecology Journal.
«Είναι τρομακτικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν τόσο λίγα για το αιδοίο και τη γυναικεία ανατομία», σχολιάζει η Λιν Έλραϊτ, συγγραφέας του βιβλίου "Vagina: A Re-education" (Κόλπος: Μια επανεκπαίδευση). «Οφείλει να αναρωτηθεί κανείς: ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπλοκές για τους ανθρώπους που έχουν τόση άγνοια για τα ίδια τους τα κορμιά. Τι σημαίνει αυτό για τη σεξουαλική ζωή τους; Και τι γίνεται στις συζητήσεις με τους γιατρούς τους όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.»