Latest News

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Ρύθμιση χρεών: Έως 240 δόσεις σε τράπεζες και Δημόσιο – Από 1η Ιουνίου η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

 


Δεύτερη ευκαιρία σε όσους οφειλέτες θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με το Δημόσιο και τις τράπεζες με μία ενιαία δόση επιχειρεί να δώσει η νέα ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό... στο πλαίσιο του νέου νόμου για τον Πτωχευτικό Κώδικα.

Οι οφειλέτες που δεν θέλουν να πτωχεύσουν και να χάσουν το σύνολο της περιουσίας τους θα έχουν το δικαίωμα να εντάξουν όλα τα χρέη τους σε έως και 240 δόσεις προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η ειδική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:

οι οφειλές προς το Δημόσιο, την Εφορία και τον ΕΦΚΑ

τα χρέη στις τράπεζες

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές μέχρι και την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, ωστόσο οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να αποδεχθούν το αίτημα για ενεργοποίηση της ρύθμισης από έναν φορολογούμενο.

Από την 1η Μαρτίου στη ρύθμιση εντάχθηκαν τα νομικά πρόσωπα που έχουν πάνω από 700.000 ευρώ έσοδα και από την 1η Ιουνίου εντάσσονται τα νομικά πρόσωπα με τζίρο κάτω από 700.000 ευρώ και όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Βήμα βήμα η διαδικασία:

1. Ο οφειλέτης θα πρέπει αρχικά να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών του για την ένταξή του στο πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού

2. Για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει ο οφειλέτης να λάβει τη θετική γνώμη του 60% των πιστωτών του

3. Επόμενο βήμα είναι η κατάθεση όλων των δικαιολογητικών που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο για την οικονομική και περιουσιακή κατάστασή του

4. Ενεργοποιείται ο αλγόριθμος με βάση τον οποίο θα κριθεί ο αριθμός των δόσεων για να αποπληρωθούν όλα τα χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Επισημαίνεται πως ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη τη συνολική περιουσία του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών

«Παράθυρο» για διαγραφή χρέους

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό προβλέπεται επίσης η διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένοι κανόνες, όπως, για παράδειγμα, αν έχει χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση του πιστωτή. Η διαγραφή γίνεται υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποπληρωμής του ποσού που θα προκύψει από τη ρύθμιση οφειλών.

Όσον αφορά στη διαγραφή οφειλών του Δημοσίου, αυτή γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων. Θα πρέπει να επισημανθεί πως απαγορεύεται η διαγραφή της βασικής οφειλής, των παρακρατούμενων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.