Την επιδημιολογική κατάσταση από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα... περιέγραψε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται σταθερά πτωτική πορεία σε χαρακτηριστικούς δείκτες και καταγράφηκε μείωση στο ποσοστό θετικότητας, στις νέες εισαγωγές - τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ, στους ημερήσιους θανάτους και στον δείκτη Rt (0,83).
Αύξηση κρουσμάτων σε αρκετές περιφερειακές ενότητες
Παρόλα αυτά, όπως είπε η Δρ. Παπαευαγγέλου, τώρα φαίνεται ξεκάθαρα το αποτύπωμα από το Πάσχα με αύξηση του αριθμού κρουσμάτων σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας - που πιθανόν να σχετίζεται και με τα περισσότερα τεστ. Αύξηση καταγράφηκε στη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία ενώ καταγράφονται πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις κυρίως σε νησιά όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για Κέρκυρα, Ορεστιάδα, Κάρπαθο, Σκιάθο, Πάτμο, Ικαρία, Αγρίνιο, Νάξο, Μηλοπόταμο, Ρέθυμνο και Μεσολόγγι.
Χαρακτηριστικό όλων των μικρών επιδημιολογικών «εκρήξεων» είναι η μικρότερη ηλικία των κρουσμάτων, άτομα 20 έως 36 ετών, με αποτέλεσμα την πτώση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 44 στα 40 χρόνια.
«Οι νέοι πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό από τις μεγαλουπόλεις στις περιοχές καταγωγής τους, πολλές από τις οποίες ακόμα και πριν το Πάσχα είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων», σχολίασε η Δρ Παπαευαγγέλου επισημαίνοντας πως τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και σε συναθροίσεις.
«Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως σε νεαρούς ενήλικες και για αυτό δεν παρατηρούμε επιβάρυνση του ΕΣΥ» ωστόσο «όλοι οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές πρέπει να ενημερωθούν - ειδικά όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι πάνω από 30 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να προσέχουν, αφού λόγω της διασποράς στις κοινότητες αυτές μπορεί και να κολλήσουν.»
Σε κάποια από τα νησιά που παρατηρείται έξαρση, το ποσοστό των εμβολιασμένων κατοίκων αγγίζει το 40% και αυτό «μας θυμίζει πως όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας - σωστή χρήση μάσκας και αποφυγή συγχρωτισμού», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας».
Η ίδια τόνισε πως η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι ανήσυχη καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός και θα αργήσει να μειωθεί, κυρίως λόγω της ευρύτατης χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ.
Η Δρ. Παπαευαγγέλου σχολίασε πως είναι μεγάλο το όφελος από την ευρεία χρήση τον self test. «Μέχρι χθες είχαν διαγνωστεί πάνω από 14.000 ασυμπτωματικοί φορείς που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν.» Την προηγούμενη εβδομάδα το 26,6% των κρουσμάτων «διαγνώστηκε χάρη σε αυτό το νέο εργαλείο.» Όλοι αυτοί, αν δεν είχαν κάνει τεστ, θα αποτελούσαν κίνδυνο διάδοσης της νόσου.
Από τα self test εξαιρούνται τα βρέφη και τα νήπια κάτω των πέντε ετών και ασφαλιστική δικλείδα αποτελεί το γεγονός πως οι ενδιαφερόμενοι γονείς «έτσι και αλλιώς κάνουν τεστ.»