Σε συμφωνία για την δημιουργία ενός «πιστοποιητικό Covid-19» έφτασαν χθες οι ευρωβουλευτές και έτσι σύντομα αναμένεται να τεθεί και επισήμως ...σε εφαρμογή.
Χθες οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου συμφώνησαν για τη δημιουργία του «πιστοποιητικού EU Covid-19», το οποίο θα έχει διάρκεια για ένα έτος και όχι περισσότερο.
Να τονίσουμε πως δεν είναι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν, αλλά υπάρχουν αλλαγές. Ο λόγος ουσιαστικά που αποφάσισαν να τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο πιστοποιητικό και όχι το ψηφιακό είναι για να προλάβουν το καλοκαίρι, καθώς πιθανότατα δεν θα ήταν έτοιμο το ψηφιακό.
Έτσι, από τον Ιούνιο οι Ευρωπαίοι θα ταξιδεύουν έχοντας το «πιστοποιητικό Covid-19», ένα μέτρο που έρχεται την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει η συζήτηση για «προνόμια» των εμβολιασμένων.
Στη χώρα μας εξετάζουν να δοθούν «ελευθερίες» όπως οι κάτωθι στους εμβολιασμένους.
- Είσοδο σε κατάστημα χωρίς μάσκα.
- Είσοδο σε παράσταση ή σε κάποιο κλειστό χώρο, χωρίς ο εμβολιασμένος να χρειάζεται να τηρήσει τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ για τους υπόλοιπους πολίτες.
- Μετακινήσεις χωρίς τα πρωτόκολλα που ισχύουν τώρα, για παράδειγμα να μην χρειάζεται self test πριν από κάποιο ταξίδι.
Όσον αφορά το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό το έγγραφο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα βεβαιώνει ότι το άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή ότι έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση. Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU Covid-19 δεν θα χρησιμεύουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο, ούτε θα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.
Η νομοθετική πρόταση σε ότι αφορά τους Ευρωπαίους υπηκόους εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά και 31 αποχές, ενώ η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών πέρασε με 540 ψήφους έναντι 80 κατά και 70 αποχές.
Χωρίς πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς
Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU Covid-19 δεν θα υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή τεστ, ενώ για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν «καθολικό, προσβάσιμο, έγκαιρο και δωρεάν τεστ».
Συμβατό με εθνικές πρωτοβουλίες
Το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να διέπει και τις εθνικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες το πιστοποιητικό θα λειτουργεί παράλληλα. Τα πιστοποιητικά θα αφορούν άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – μέχρι στιγμής των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen). Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίζουν εάν θα αποδεχθούν άλλα πιστοποιητικά εμβολιασμού με τη χρήση εμβολίων αποδεκτών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.
Για την αποτροπή απάτης και πλαστογράφησης, θα γίνεται επαλήθευση στα πιστοποιητικά και στις ηλεκτρονικές σφραγίδες που θα φέρουν τα έγγραφα αυτά. Τα προσωπικά δεδομένα που θα αναφέρονται στο πιστοποιητικό, δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν από τα κράτη μέλη του προορισμού, ούτε θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.
Προσιτά εμβόλια διεθνώς
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια COVID-19 πρέπει να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα, να διατίθενται σε προσιτές τιμές και να κατανέμονται παγκοσμίως. Εκφράζουν επίσης ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από καθυστερήσεις από πλευράς των εταιρειών που δεν συμμορφώνονται με τα προγράμματα παραγωγής και παράδοσης.
Μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και εισηγητής Juan Fernando López Aguilar δήλωσε ότι: «Πρέπει να δημιουργήσουμε το Πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο Σένγκεν, ενόσω συνεχίζουμε να μαχόμαστε κατά της πανδημίας. Τα κράτη μέλη πρέπει να συντονιστούν και να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ. Τα εμβόλια και τα τεστ πρέπει να είναι προσβάσιμα και δωρεάν για όλους τους πολίτες. Τα κράτη – μέλη δεν πρέπει να θεσπίσουν περαιτέρω περιορισμούς μόλις τεθεί σε ισχύ το πιστοποιητικό».