Latest News

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Γενοκτονία των Αρμενίων : Ο Μπάιντεν "αδειάζει" τον Ερντογάν- Τα μηνύματα της Αθήνας για την αναγνώριση


Ο Τζο Μπάιντεν προγραμματίζεται να απευθυνθεί στην κοινή συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου...τις 28 Απριλίου.

 Η ομιλία αυτή σηματοδοτεί μία σύνοψη των 100 πρώτων ημερών στην εξουσία, αλλά και την παρουσίαση του οράματός του, προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες αυτής της ιστορικής στιγμής». Αναμένεται να αναφερθεί στον εμβολιασμό, στην οικονομία, στη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και στην εξωτερική πολιτική.


Το τελευταίο είναι και το πεδίο που αφορά και την Ανατολική Μεσόγειο, τη γειτονιά μας. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη δείξει δείγματα γραφής, τα οποία μαρτυρούν την -αν και όχι ολική- παρ’ όλα αυτά αδιαμφισβήτητη «επιστροφή» της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Σε αυτή την επαναφορά, ο Μπάιντεν φαίνεται να στηρίζεται περισσότερο στην Ελλάδα, απ’ ότι οι προκάτοχοί του. Αρχικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να επικοινωνήσει πρώτα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Και αυτό, παρότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκδηλώσει δημοσίως την επιθυμία του και είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πρώτη και σημειολογική επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η έλλειψη ανταπόκρισης από τον Μπάιντεν, στο αίτημα του Ερντογάν, δημιούργησε έκδηλο εκνευρισμό στην Άγκυρα. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακολουθεί διαφορετικό δρόμο σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών, δρομολογείται και επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Σε αντίθεση με την ελληνοαμερικανική εγγύτητα, οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Ο Μπάιντεν έχει καταφέρει το ένα πλήγμα μετά το άλλο στο γόητρο του Ερντογάν και όχι μόνο. Στην άρνησή του να επικοινωνήσει μαζί του, προστέθηκε η απόφασή του να αφήσει την Άγκυρα εκτός του προγράμματος για τα F-35. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει ότι αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε χθες Παρασκευή σε ανακοίνωση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να αναμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία. Με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες. Σκοπός αυτής της συνάντησης; Είναι οι πρόεδροι Μπάιντεν και Ερντογάν να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, πολλά από τα οποία, ανάμεσά τους η αγορά και η ανάπτυξη από την Άγκυρα των ρωσικών πυραύλων S-400 αποτελούν ακανθώθεις διαφορές και επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπως μετέδωσε το Reuters, αναφέρεται επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση, με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών».

Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία εξέδωσε και η τουρκική προεδρία. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και ότι είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού ώστε να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Εκατόν έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις απαρχές της συστηματικής εξόντωσης ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι μια τραγωδία που σφράγισε ανεξίτηλα τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, μια γενοκτονία που συνέθλιψε έναν ακμαίο χριστιανικό πυρήνα στο νότιο τμήμα του Καυκάσου και σχεδόν αφάνισε έναν πανάρχαιο λαό.

Σήμερα, ενωνόμαστε με τις αρμενικές κοινότητες της Ελλάδας και όλου του κόσμου για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και το σθένος, την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση, με τα οποία οι Αρμένιοι αντιστάθηκαν στη φθορά της αλλοτρίωσης και της υποταγής. Και επιβεβαιώνουμε μαζί τους τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και διώξεις, όπου όλοι θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, ανεξάρτητα από την ταυτότητα, την καταγωγή και τις πεποιθήσεις τους.

Επιστολή Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει, σε επιστολή του προς την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, ότι η χώρα μας «δεν λησμονεί, επίσης, ότι στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές, μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών» χαρακτηρίζοντας την Γενοκτονία των Αρμενίων «ένα έγκλημα μαζικό και συστηματικό, που, μάλιστα, οργανώθηκε όταν τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου», με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στην ίδια επιστολή ο πρωθυπουργός επισημαίνει «τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης», καθώς όπως σημείωσε «η λήθη ανοίγει «Κερκόπορτες» για να ξανασυμβούν γεγονότα τα οποία κηλίδωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Η εγρήγορσή μας, συνεπώς, πρέπει να είναι μόνιμη»

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του πρωθυπουργού

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων» αποτελεί μια επέτειο ανέκαθεν ξεχωριστή για τους λαούς της Ελλάδας και της Αρμενίας, που συνδέονται με δεσμούς αιώνων. Αλλά και με φιλία που έχει σφυρηλατηθεί σε συνθήκες δύσκολες.

Εκατόν έξι χρόνια από το έγκλημα του 1915, η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού. Ένα έγκλημα μαζικό και συστηματικό, που, μάλιστα, οργανώθηκε όταν τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, λοιπόν, όπως και κάθε 24η Απριλίου, τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων, δηλώνοντας την πίστη μας στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Γιατί μόνο η ειρηνική συνύπαρξη οδηγεί μπροστά τους λαούς, μετατρέποντας τη διαφορετικότητά τους σε αμοιβαίο πλούτο.

Στο πέρασμα του χρόνου, Ελλάδα και Καύκασος βάδισαν μαζί στη μυθολογία και την Ιστορία, στον πολιτισμό και τις παραδόσεις. Γι' αυτό κι η χώρα μας δεν θα μπορούσε παρά να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων της Αρμενίας στην τελευταία δοκιμασία της. Ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και σήμερα, στηρίζει την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Για μια λύση, που θα σέβεται τα δικαιώματα του τοπικού πληθυσμού, μακριά από μια νέα, άδικη αιματοχυσία.

Η Ελλάδα δεν λησμονεί, επίσης, ότι στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές, μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών. Γι' αυτό και, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες για την ίδια, η πατρίδα μας ήταν από τις πρώτες που περιέθαλψαν διωκόμενους Αρμενίους και αναγνώρισαν την Γενοκτονία του λαού τους.

Αυτή την ιστορική συμπόρευση στη διάρκεια των αιώνων συνεχίζουν, σήμερα, οι δύο κοινότητες στις δύο χώρες. Δύο σταθερές γέφυρες ανάμεσά τους, που μετέχουν γόνιμα στην οικονομική και την κοινωνική ζωή των δύο κρατών, ανανεώνοντας την μακραίωνη φιλία τους.

Κλείνω, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, καθώς η λήθη ανοίγει «Κερκόπορτες» για να ξανασυμβούν γεγονότα τα οποία κηλίδωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Η εγρήγορσή μας, συνεπώς, πρέπει να είναι μόνιμη. Και τα λόγια μας να συνοδεύουν πράξεις που αποτρέπουν τις διακρίσεις, το μίσος και τη βία. Εκατόν έξι χρόνια μετά, λοιπόν, θυμόμαστε, αφυπνιζόμαστε και συνεργαζόμαστε!».

Ν. Δένδιας: Ποτέ ξανά

«Η διατήρηση ζωντανής της Μνήμης και η διεύρυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι το ελάχιστο χρέος ολόκληρης της ανθρωπότητας» τονίζει σε μήνυμά του, μέσω Twitter, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ποτέ ξανά!» διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας και παραθέτει στην ανάρτηση φωτογραφία από την επίσκεψή του στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν, στις 16/10/20.