Υπό κράτηση έχει τεθεί ένας νοσηλευτής που εργάζεται στο γηροκομείο στα Χανιά, που έχει μπει στο επίκεντρο ερευνών, μετά τους τουλάχιστον 73 θανάτους ηλικιωμένων, που... έχουν σημειωθεί από τις αρχές του 2020.
Ο νοσηλευτής συνελήφθη αργά χθες το βράδυ, ενώ αναζητούνται σύμφωνα με πληροφορίες δύο ακόμα άτομα. Ο νοσηλευτής πέρασε το βράδυ στο κρατητήριο.
Η σύλληψή του έγινε έπειτα από μήνυση, που άσκησε η δικηγόρος, της οποίας ο πατέρας υπήρξε τρόφιμος στο γηροκομείο. Η γυναίκα αυτή ήταν που έκανε την πρώτη καταγγελία ερευνώντας τον θάνατο του πατέρα της.
Ο συλληφθείς την είχε κατονομάσει σε δημοσιεύματα στο ίντερνετ ως την υπεύθυνη της σκευωρίας εναντίον του γηροκομείου ενώ ακολούθησε η σύλληψη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Παράλληλα από τις διωκτικές αρχές συνεχίζεται η έρευνα, η οποία έχει διευρυνθεί εξετάζοντας πλέον περιστατικά θανάτων τροφίμων από το 2017 έως το 2019, σύμφωνα με τον Alpha.
Οι καταγγελίες, που φτάνουν στις Αρχές, αυξάνονται καθώς αρκετοί είναι εκείνοι, που ζητούν την διερεύνηση θανάτων των δικών τους προσώπων.
Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν νέες μαρτυρίες πρώην εργαζομένων, που μιλούν για βασανιστήρια των τροφίμων αλλά και περιπτώσεις κακομεταχείρισης και ασιτίας, με εντολή της διοίκησης.
Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση ενός άνδρα, ο οποίος είπε πως άφησε τον πατέρα του στο γηροκομείο το 2019 και ενώ ήταν ένας απολύτως λειτουργικός άνθρωπος, όταν τον είδε μετά από δύο εβδομάδες, αντίκρισε ένα άλλο άτομο.
Όπως είπε, είχε χάσει 10 κιλά, ενώ ήταν χτυπημένος στο πρόσωπο και το σώμα. Ζήτησε να τον πάρει άμεσα σπίτι και αφού τον ενημέρωσαν ότι θα χρειαστούν δύο ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το ίδιο βράδυ τον πληροφόρησαν, ότι πέθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς.
Ο ίδιος ζήτησε να γίνει ιατροδικαστική εξέταση, κάτι που όμως δεν συνέβη. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, παράλληλα γίνεται έρευνα για την πώληση ενός σπιτιού από ηλικιωμένη τρόφιμο.
Ειδικότερα, η γυναίκα φέρεται να είχε πουλήσει το ακίνητο στο ένα τέταρτο της τιμής του και οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν, πού κατέληξε η οικία.
Πρώην εργαζόμενος της δομής, που μίλησε στον Alpha, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υποχρεώθηκε σε παραίτηση όταν διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες στο γηροκομείο.
Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι έδιναν μία μπανάνα σε πέντε άτομα ενώ όταν έφτανε η ώρα κάποιος συγγενής να επισκεφτεί τον οικείο του, τότε με εντολή της διοίκησης, του φορούσαν μακρύ παντελόνι και μπλούζα προκειμένου να μην φαίνονται οι πληγές.
Καταγγελίες - σοκ
Συνεχώς νέες καταγγελίες έρχονται στα φώτα της δημοσιότητας όσο περνούν οι μέρες. Την ίδια ώρα, η ιδιοκτήτρια χαρακτηρίζει τα όσα ακούγονται ανυπόστατα, ενώ οι δικηγόροι της δομής ζήτησαν από την εισαγγελία πλήρη μυστικότητα για τις έρευνες.
«Να αρχίσει να μιλάει ο κόσμος για το γηροκομείο»
Πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει». Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».
«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή», τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους. Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι «επικρατούσε σιωπή», με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι.
«Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς».
Πάντου κάμερες μέσα στο γηροκομείο
Η ίδια η καταγγέλλουσα έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα.
«Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο».
Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, 7 στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων. «Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια».
«Όλοι νύχτα δεμένοι χέρια και πόδια»
Η πρώην εργαζόμενη περιγράφει την κατάσταση στην οποία διαβίωναν οι ηλικιωμένοι. «Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια. «Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια». Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση «φυτού», καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι. «Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ».
Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά». Οι άτυχοι ηλικιωμένοι δέχονταν και λεκτική βία. «Τους έβριζαν, τους έλεγαν ‘τα χούφταλα, τα σάψαλα’».
Η καταγγέλλουσα σημειώνει ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί απορρήτου για όσα γίνονταν μέσα στο γηροκομείο, ενώ σημειώνει ότι «ήταν όλοι ανειδίκευτοι. Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία».