Latest News

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Γηροκομείο στα Χανία: Θάνατοι ηλικιωμένων και μεταβιβάσεις ακινήτων στο στόχαστρο της έρευνας

 


Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται οι 73 τουλάχιστον θάνατοι ηλικιωμένων στο γηροκομείο στα Χανιά με νέες αποκαλύψεις να έρχονται στο φως... της δημοσιότητας.

 

Μετά τις καταθέσεις εργαζόμενων της δομής που περιγράφουν κακές συνθήκες διαβίωσης και όχι μόνο, συγγενείς των ηλικιωμένων καταθέτουν ανάλογες μαρτυρίες.

 

Την ίδια ώρα, πέρα από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι αρχές ερευνούν και περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων. 

 

Οι αστυνομικές έρευνες στρέφονται πλέον και στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν οι ηλικιωμένοι που διέμεναν εκεί ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ερευνώνται οι θάνατοι εκατοντάδων ηλικιωμένων στα 12 χρόνια λειτουργίας του γηροκομείου.

 

Σε μία από τις περιπτώσεις, μιας ηλικιωμένης, ευκατάστατης οικονομικά, τροφίμου στον οίκο ευγηρίας από το 2013 έως το 2017, σύμφωνα με καταγγελία, η δομή της υφάρπαξε περιουσιακό της στοιχείο και συγκεκριμένα μια οικία, η οποία στη συνέχεια πουλήθηκε.

 

Όπως αναφέρει η καταγγελία του δικηγόρου συγγενικού της προσώπου, η ηλικιωμένη που έπασχε από άνοια έκανε το 2017, ένα ειδικό πληρεξούσιο στην ιδιοκτήτρια της δομής, με το οποίο την εξουσιοδοτούσε να πουλήσει ένα δικό της ακίνητο, σε κεντρικό σημείο στην πόλη των Χανίων.

 

Η πλευρά της ανιψιάς της ηλικιωμένης δηλώνει ότι η ηλικιωμένη είχε χαρτί από νευρολόγο ότι έπασχε από άνοια και χρειαζόταν να οριστεί «δικαστική συμπαράσταση», δηλαδή κάποιος από το δικαστήριο, ο οποίος θα χειρίζονταν τις προσωπικές της υποθέσεις, καθώς η ηλικιωμένη δεν είχε επαφές με τους συγγενείς της.

 

Σύμφωνα με την ίδια την καταγγελία στο σπίτι, που πωλήθηκε, υπήρχαν πολύτιμα αντικείμενα, κοσμήματα, λίρες κτλ. Από το 2014 που έγινε το πληρεξούσιο έως το 2017 δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

 

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του ιδρύματος, μιλώντας σήμερα στο Mega, δήλωσε ότι «Όλα αυτά θα απαντηθούν. Ήδη έχουν δοθεί απαντήσεις. Έχουμε καλέσει και 53 μάρτυρες. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες του γηροκομείου που έχει δοθεί στην αστυνομία» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ασχοληθούν με καταγγελίες που δεν στέκουν. «Το μεσημέρι θα δείτε πράγματα, θα εμφανιστούν μηνύσεις απέναντι στους σήμερα καταγγέλλοντες εργαζόμενους, που έχουν γίνει σε προγενέστερο χρόνο, για σοβαρά αδικήματα, και εξώδικα που έχουν αποσταλεί», απάντησε ο δικηγόρος του γηροκομείου, κ. Ρουσσόπουλος.

 

«Ο εισαγγελέας ερευνά την υπόθεση λόγω μιας καταγγελίας, όπου αναφερόταν ότι μία ηλικιωμένη πέθανε από πτώση, για αυτό έγινε η εκταφή, και δεν έχει βρεθεί τίποτα. Δεν γνωρίζω για τα 64 άτομα που πέθαναν στο τελευταίο 15μηνο. Οι περισσότεροι που φιλοξενούνται στην ομάδα είναι άνθρωποι άνω των 85 με υποκείμενα νοσήματα», πρόσθεσε ο κ. Ρουσσόπουλος.

 

Για ό,τι αφορά στα σχόλια της Ντόρας Μπακογιάννη, επισήμανε ότι κακώς βγήκε και εξέφρασε άποψη σε μια υπό εξέλιξη έρευνα και ενώ δεν υπάρχει καμία κατηγορία.

 

«Είναι απαράδεκτο πολιτικός να επεμβαίνει σε έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, και μάλιστα στο στάδιο της προανακριτικής», υποστήριξε ο κ. Ρουσσόπουλος.